ODLAZAK VELIKANA

Preminula košarkaška legenda Janko Lukovski u 77. godini

Tokom bogate karijere, ostavio je značajan pečat u makedonskoj, srbijanskoj i jugoslavenskoj košarci

U Novom Sadu je u 77. godini života preminuo Janko Lukovski. MN Press/Nebojša Paraušić

N. Č.

6.11.2023

U Novom Sadu je u 77. godini života preminuo Janko Lukovski, legendarni košarkaš s bogatom igračkom i trenerskim karijerom.

Bogata karijera

Tokom svoje karijere, Janko Lukovski ostavio je značajan pečat u makedonskoj, srbijanskoj i jugoslavenskoj košarci. Nastupao je za poznate klubove poput Rabotničkog i MZT-a, te je bio član B reprezentacije Jugoslavije. Bio je otac nekadašnjeg igrača Partizana i Crvene zvezde Dragana Lukovskog.

Kao trener, Janko Lukovski je obavljao odgovornu ulogu u mlađim selekcijama reprezentacije od 1982. do 1986. godine. Tokom tog perioda, imao je privilegiju trenirati neka od najvećih košarkaških imena, poput Dražena Petrovića, Zdovca, Paspalja, Pecarskog, Cvjetičanina, Perasovića i Sretenovića.

Godine 1985., preselio se iz Makedonije u Suboticu, gdje je postavio temelje modernog Spartaka. Kasnije, 1991. godine, vratio se u svoj Rabotnički klub i odveo ga do trećeg mjesta u Prvoj A ligi, iza Partizana i Crvene zvezde, te je ponovo doveo tim do finala Kupa Jugoslavije.

Oblikovao mnoge košarkaše

Njegova trenerska karijera vodila ga je dalje u pančevački Profikolor 1992. godine, gdje je klub uveo u najkvalitetniju ligu. Dvije godine kasnije, preuzeo je kormilo Vojvodine i uspješno promovisao novu generaciju igrača predvođenu Draganom Lukovskim, Zlatkom Bolićem i Jovom Stanojevićem, osvojivši peto mesto.

Lukovski nije stao samo na jednom klubu, već je vodio i Borovicu te nikšićki Ibon, pokazavši posvećenost košarci na različitim nivoima.

Janko Lukovski će ostati zapamćen kao jedna od istaknutih figura košarkaškog svijeta Balkana, a njegova ostavština će živjeti kroz generacije košarkaša koje je oblikovao i inspirirao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.