DA LI STE ZNALI?!

U 23 godine ABA lige: Košarkaši bh. klubova jedini upisali tripl-dabl

NBA zvijezde su ovo učinili normalnim, ali je to u evropskoj košarci i dalje rijetkost

Mejson i Kojadinović: Jedini upisali tripl-dabl. ABA League / Starsport

6.11.2023

Tripl-dabl (postizanje barem u tri kolone nekog od glavnih statističkih parametara) je u posljednjim godinama postao česta pojava na parketima NBA lige. Lebron Džejms (James), Nikola Jokić, Luka Dončić i njima slični igrači su od toga napravili nešto što se očekuje od igrača i ne predstavlja takav poduhvat.

Međutim, u evropskoj košarci je to još uvijek rijetkost. Koliko zbog kraćeg trajanja utakmice, toliko i zbog toga što igrači rijetko rade sve na parketu, kao što je to slučaj u NBA ligi.

ABA liga je počela s igranjem 2000. godine i u svojoj 23-godišnjoj historiji, desilo se samo dva puta da igrači upišu tripl-dabl na utakmici.

Interesantno je da su oba došla od igrača koji su nastupali za bh. klubove i da su se dogodili u istoj sezoni.

Prvi tripl-dabl ikad upisan u najboljem regionalnom takmičenju je djelo Čestera Mejsona (Chester Mason), u dresu Širokog Brijega protiv slovenskog Heliosa iz Domžala u sezoni 2009/10.

Američki plejmejker je upisao 12 poena, 11 skokova i 10 asistencija u porazu svoje ekipe (72:77).

Drugi, i do sad posljednji, tripl-dabl upisan u ABA ligi je djelo Feliksa Kojadinovića. Bivši bh. reprezentativac je u istoj sezoni upisao tripl-dabl, nastupajući za sarajevsku Bosnu u utakmici protiv Zadra. Kojadinović je upisao 12 poena, 10 skokova i 12 asistencija u pobjedi „Studenata“ rezultatom 87:83.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.