OŠTRE OSUDE

U Zadru napadnuti predstavnici Crvene zvezde i novinari iz Beograda: Gosti traže meč bez publike, reagovali i domaćin i ABA liga

ABA liga će učiniti sve kako bi se utakmica sedme runde između Zadra i Crvene zvezde odigrala bez ijednog incidenta, naveli su

KK Crvena zvezda: Traže meč bez publike. kkcrvenazvezda.rs

S. S.

12.11.2023

Košarkaši Crvene zvezde danas od 17 sati gostuju u Zadru u okviru regionalne ABA lige.

No, dan uoči meča iz Zvezde su rekli da su njihov član Upravnog odbora, prijatelj kluba i dva člana novinarske ekipe napadnuti u ovom gradu zbog čega su tražili da se meč igra bez publike.

- Posebno je simptomatično da mi kao klub iz Beograda već imamo informacije da oba napada povezuje ista osoba (vozač taksija) koji je sa aerodroma prevozio i novinarsku ekipu, i člana našeg Upravnog odbora - naveli su iz Zvezde.

Nakon toga se saopćenjem oglasio i KK Zadar, a kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti: 

- Nepoznati maskirani počinitelji danas su u dva odvojena incidenta fizički napali i ozlijedili dvojicu novinara Mozzart Sporta, koji su u Zadar došli kako bi pratili utakmicu AdmiralBet ABA lige u kojoj u Dvorani Krešimir Ćosić gostuje Crvena zvezda Meridianbet, te člana Upravnog odbora kluba, koji je bio u društvu s prijateljem. Košarkaški klub Zadar oštro osuđuje ove teške incidente koji bacaju ljagu na ime kluba i Zadra kao grada. Fizički napad na predstavnike gostujuće momčadi i novinare čin je huliganizma koji nema nikakve veze sa navijanjem i ljubavlju prema klubu. 

Grupa huligana

Takvu grupu ne možemo prepoznati i prihvatiti kao navijače, već kao grupu huligana, a ovakvi incidenti nikad nisu i neće biti u skladu s vrijednostima koje promičemo kao klub i zajednica. Čvrsto stojimo iza ranije iznesenog stava kako nasilju nema mjesta u sportskim niti bilo kojim drugim okruženjima.

Kao sportski kolektiv, uvijek ćemo biti posvećeni promicanju fer igre i sportskog duha kao i pozitivne atmosfere na tribinama i izvan njih. Neredi ne ugrožavaju samo sigurnost svih prisutnih već narušavaju reputaciju košarkaške igre koju smatramo sportom koji spaja kako ljude tako i različite kulture. Još jednom se ograđujemo od ovog sramotnog čina i iskazujemo žaljenje novinarima, napadnutom predstavniku Crvene zvezde Meridianbet i njegovom prijatelju, njihovim porodicama, klubu i redakciji Mozzart Sporta. Pozivamo sve navijače da sutra tokom utakmice pokažu pravo lice Zadra, navijanjem za klub i ograđivanjem od onih koji pozivaju na nacionalnu, vjersku, rasnu, spolnu mržnju ili netrpeljivost, a posebno nasiljem. Osim kazni, riskiramo narušavanje slike kluba i grada, koja je već nakon ovog čina nepovratno narušena. Navijajmo za Zadar i poštujmo svoje protivnike, samo na taj način možemo pobijediti i na terenu i izvan njega - naveli su iz KK Zadar.

Uhapsiti počinitelje

Onda je uslijedila i reakcija ABA lige: 

- Nakon šokantnih scena koje su se dogodile u Zadru u subotu uvečer i napada na novinare i članove delegacije Crvene zvezde, pred sedmu rundu utakmice ABA lige između Zadra i Crvena zvezda , ABA liga snažno osuđuje svaki oblik nasilja, kao i rasističku, seksualnu, vjersku, nacionalnu i bilo koju drugu vrstu diskriminacije. ABA liga pridružuje se apelima Zadra i Crvene zvezde prema Hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova, s namjerom da se svi detalji napada ispitaju što je prije moguće i da se organizatori i izvršioci incidenta uhapse i procesuiraju u skladu s zakonima Republike Hrvatske, gdje su se napadi dogodili.

- U isto vrijeme, putem komunikacije s klubovima i drugim faktorima sigurnosti, ABA liga će učiniti sve kako bi se utakmica sedme runde između Zadra i Crvene zvezde odigrala bez ijednog incidenta i da ponovo pokažemo da je riječ o izolovanom slučaju koji baca sjenku na sve postulate ABA lige j.t.d. i temelje na kojima je osnovana. Uvjereni smo da ćemo zajedno pobijediti u ovoj borbi i da će ABA liga, kao i prije, nastaviti da povezuje ljude, a ne da ih dijeli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.