PRVENSTVO BIH

Čelik sutra domaćin prvog gradskog derbija protiv košarkašica Jumpera

Čelik u gradski derbi ulazi sa druge pozicije i s omjerom pobjeda i poraza 5-1, dok je Jumper četvrtoplasirani s omjerom 4-2

Sa današnje press konferencije. Fena

FENA

1.12.2023

Ženski košarkaški klub Čelik BH Telecom sutra će, u okviru 7. kola Prvenstva Bosne i Hercegovine (18 sati), biti domaćin prvog ovosezonskog gradskog derbija protiv Jumpera, ovosezonskog povratnika u Ligu 12.

Čelik u gradski derbi ulazi sa druge pozicije i s omjerom pobjeda i poraza 5-1, dok je Jumper četvrtoplasirani s omjerom 4-2. Čelik je u seriji od četiri uzastopne pobjede, dok je Jumper dobio zadnja tri meča. U dosadašnja dva meča u elitnom razredu bh. ženske košarke, u sezoni 2020./2021.., oba meča dobio je Čelik (75:61 i 72:53).

Motivisani protivnik

- Ovo je za nas kao i svaka druga do sada utakmica. Naš se pristup treningu nije se promijenio ni prošle, a ni ove sedmice. Očekujemo vrlo motivisanog protivnika, a, naravno, svakog protivnika respektujemo. S druge strane, vjerujem i u naš kvalitet, u kvalitet naše ekipe tako da smo motivisani, spremni i vjerujem u našu pobjedu. Što se tiče navijača, stvarno očekujem jednu sportsku atmosferu, koju nismo dugo doživjeli kod nas u Zenici, kada je u pitanju ženska košarka. Vjerujem da se tako osjećaju i oni, ali nas to posebno raduje. Očekujem fer i korektno navijanje, u kojem ćemo svi uživati- mi na terenu, a tako i publika - kazala je na današnjoj pres-konferenciji trenerica Aida Kalušić.

Istakla je kako je zadovoljna dosadašnjim učinkom svog tima, koji je izgubio samo gostujući duel protiv brčanskih Lavova.

- Početak je sezone i dosta toga može da se promijeni, ali sam zadovoljna. U narednom periodu očekuju nas izazovniji protivnici i utakmice, kroz koje ćemo vidjeti na kojem smo nivou. Ja vjerujem u naš tim, koji je iz utakmice u utakmicu bolji, uigravamo se… Pogotovo pojedine igračice dolaze na nivo koji se od njih očekuje. Prvenstveno Sara Heljić, poslije povrede; Ajla Selimović, Sanja Radulović i ostale djevojke - dodala je Kalušić, koja je napomenula kako zbog povrede mjesec dana nije bilo ni Amne Isaković, koja se vraća nakon ozbiljne povrede. Smatra kako se po kvalitetu u dosadašnjem toku prvenstva ističu vodeći banjalučki Orlovi.

Mlade košarkašice zeničkog kluba, šampionska selekcija U-15, ove godine pod vodstvom trenerice Aldijane Škaljo (ex Iriškić) nastupa i u Regionalnoj WABA ligi za taj uzrast. Čelik će ovog vikenda biti i domaćin drugog turnira na kojem će nastupiti zenički tim, koji, nakon prvog turnira u Sloveniji, ima omjer 2-1.

Dvije pobjede, jedan poraz

- Nakon osvojene Ženske omladinske lige Zeničko-dobojskog kantona i Državnog prvenstva BiH, odlučili smo da igramo WABA ligu, zbog veće motivacije, boljeg razvoja i napretka naše omladinske selekcije mlađih kadetkinja. Prije dva vikenda, igrali smo svoje prve utakmice, na turniru u Sloveniji, gdje smo ostvarili dvije pobjede i jedan poraz - pobjede protiv ekipa Ježice i Ilirija te poraz od ekipe Janine, koja je, prema dosadašnjem učinku, najveći favorit lige (Janina ima skor 7-0). Možemo biti zadovoljni, jer sve utakmice imaju svoju težinu i jako su zahtjevne. Ove su djevojčice pokazale da zaista mogu igrati protiv svake ekipe. Ja ne sumnjam da će dostojanstveno predstavljati Grad Zenicu i klub za koji igraju - kazala je trenerica Škaljo, koja podvlači kako nemaju pritisak rezultata mada smatra da imaju kvalitet da izbore i završni turnir.

Podvlači kako joj je drago što imaju priliku da budu domaćini drugog turnira, koji se igra 2. i 3. decembra, a na kojem će sutra igrati protiv Championa iz Sofije (Bugarska, 11 sati), a u nedjelju protiv crnogorske Budućnosti Bemex iz Podgorice (14 sati) te Konjica (18 sati).

U ovom takmičenju, dodaje, nastupaju četiri ekipe iz Slovenije, po dvije iz BiH i Italije te po jedna iz Hrvatske, Bugarske i Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.