LEGENDA EVROPSKE KOŠARKE

Otišao je Dejan Milojević: Takvu košarkašku zvijer ni prije njega niste vidjeli, a nećete ni poslije

Oni koji nisu imali prilike svjedočiti Dejanovoj genijalnosti, i kao igrača i kao trenera, ne znaju šta su propustili

Dejan Milojević. Platforma X

17.1.2024

Vijest o zaista preranoj smrti Dejana Milojevića uhvatila me nespremnog, kao i mnoge druge. 

Oni koji nisu imali prilike svjedočiti Dejanovoj genijalnosti, i kao igrača i kao trenera, ne znaju šta su propustili. 

Zaista ne mogu reći da li je on bio bolji kao košarkaš ili kao trener. Mene je fascinirao i kao jedno i kao drugo. Jednostavno je toliko bio dobar. 

Milojević je kao košarkaš bio zaista čudo prirode. Za 201 centimetar visokog igrača, u vrijeme kada je on bio igrač, bilo je nepojmljivo da igra na poziciji krilnog centra, osim ako se ne zove Denis Rodman. 

E pa Dejan je nešto bio kao Rodman, što se tiče hvatanja skokova, ali on je bio izrazito i poenterski nadaren. Fenomenalan skorer, ali i efikasan, ne kao mnogi što ošutaju 30 puta, da bi postigli 30 poena. 

Tri godine u nizu je bio proglašen za najkorisnijeg igrača ABA lige, sve za vrijeme dok je igrao u podgoričkoj Budućnosti i beogradskom Partizanu. Vjerujte, ako niste svjedočili, takvu zvijer ni prije niste vidjeli, a ni poslije nećete.

Ako mislite da je tu kraj njegovoj genijalnosti, grdno ste se prevarili. 

Milojević je nakon igračke karijere odlučio postati trener, a mnogi bi se složili da je kao takav bio podjednako dobar. 

Kao trener dugo je vodio srbijansku Megu, a on je glavni "krivac" za karijeru Nikole Jokića i mnogih drugih igrača koji su napravili uspješne NBA karijere. Da, genijalnost srbijanskog centra se ne uči, ali za razliku od nekih drugih Milojević je razumio Jokića, a onda ga je i naučio mnogo tome. 

- Nikola je stvarno na putu da napravi strašnu karijeru. Mogu samo da kažem da sam ponosan na njega, a i na sebe što sam makar malo učestvovao u njegovom razvoju - rekao je prije izvjesnog vremena Dejan Milojević.

Potvrdu za sve svoje godine rada i truda dobio je 2021., kada ga je u svoj stručni štab pozvao Stiv Ker (Steve Kerr), trener Golden Stejt Voriorsa. 

Ker je sa Voriorsima bio u tom momentu tri puta prvak NBA lige, te je mogao vrlo vjerovatno birati koga će u svoj štab dovesti, ali Milojević je bio taj za kojeg je smatrao da mu može mnogo pomoći u razvoju krilnih košarkaša. S njima je bio prvak NBA lige 2022. godine. 

I eto, dođe taj prokleti utorak, a Deki doživi fatalni srčani udar, dok je bio na večeri u Solt Lejk Sitiju sa svojim kolegama iz stručnog štaba. Bio je i operisan, ali očigledno pomoći nije bilo...

Sada počivaj u miru ratniče na košarkaškim terenima i legendo ovog prekrasnog sporta, iako prerano, zaslužio si. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.