KK BOSNA

Ulaganje u sport daje rezultate: Titule se vraćaju u glavni grad

Ministarstvo će novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima

Proslava titule. KSBiH

20.2.2024

Košarkaši sarajevske Bosne su nakon 14 godina, perioda loših rezultata i želje za trofejima, osvojili Kup Mirze Delibašića.

Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, s ciljem sumiranja rezultata iz 2023. godine, okupio je predstavnike četiri sarajevska kluba, i to FK Sarajevo, FK Željezničar, KK Bosna i ORK Bosna.

Podstrek za dalje

Tom prilikom Magoda je naglasio kako će u ovoj godini za ova četiri kluba Ministarstvo novac plasirati isključivo prema ostvarenim rezultatima, s obzirom na to da je prošlo nekoliko godina bez trofeja, a novac je tekao u fondove klubova.

Ministar Magoda kazao je za „Avaz“ kako je osvojena titula podstrek za daljnje ulaganje u KK Bosnu.

Magoda: Vidjeli smo da Uprava ima viziju. Facebook

- Već na početku sezone za KK Bosnu se opredijelilo najveće finansiranje u posljednjih pet-šest godina, jer smo vidjeli da Uprava ima viziju, a to je da ponovo pozicionira košarkaški klub ondje gdje mu je mjesto, a to je na vrh bh. košarke. Rezultati su već vidljivi i osvajanje Kupa Bosne i Hercegovine nam je podstrek da nastavimo ulagati - istakao je Magoda.

Želimo rezultate

Magoda je istakao kako je ponosan što je dio tog tima.

- Čestitam Upravi i igračima. Ono što mogu reći jeste da će Ministarstvo kulture i sporta biti partner za sve klubove kojima su cilj i vizija vraćanje titula u glavni rad Bosne i Hercegovine - rekao je ministar.

Ponovio je raniji stav - kako se Ministarstvo prije godinu opredijelilo da sve klubove u Kantonu Sarajevo koji postižu rezultate i imaju cilj i viziju svesrdno podrži.

- Nastavit ćemo taj trend. KK Bosna ima veliko povećanje u budžetu za 2023. godinu, a tako će biti i 2024. Novac ćemo sufinansirati i dijeliti na onaj način kako sam rekao - želimo rezultate jer dugo godina je Sarajevo, kao glavni grad jedne države, bilo bez titula. Polako to vraćamo - kazao je Magoda.

Četvrti trofej

KK Bosna iz Sarajeva osnovan je 1951. godine, a njegov prvi predsjednik i trener bio je Nedžad Brkić, najpoznatiji član Univerzitetskog sportskog društva Bosna. Pobjedom u finalu Kupa evropskih prvaka u košarci za sezonu 1978./1979. 4. aprila Bosna je ostvarila najveći uspjeh bh. klupske košarke.

Ovo je četvrti osvojeni trofej u okviru Kupa Mirze Delibašića. Prethodno su ovaj kup osvajali u sezonama 2004./2005., 2008./2009. i 2009./2010.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.