NBA PLEJ-OF

Minesota preživjela, Dončić i Dalas zakazali: Morat će se potruditi za veliko finale

Uspjeli su Timbervulvsi preživjeti i vratiti seriju u Mineapolis, ali daleko od toga da su tamo sigurni, kao što su Mavsi dokazali u prvim susretima

Luka Dončić. AP

N. H.

29.5.2024

Košarkaši Dalas Maveriksa poraženi su na domaćem parketu od Minesota Timbervulvsa rezultatom 100:105 u četvrtoj utakmici finala Zapadne konferencije. Sada rezultat u ovoj seriji NBA plej-ofa glasi 3:1 za ekipu iz Teksasa. 

Uspjeli su Timbervulvsi preživjeti i vratiti seriju u Mineapolis, ali daleko od toga da su tamo sigurni, kao što su to Mavsi dokazali u prve dvije utakmice. 

Ovaj put, za razliku od nekih prethodnih utakmica, Vulvsi su uspjeli zadržati prednost koju su izgradili sredinom posljednje dionice, mada opet nije bilo lako. 

Bilo im je potrebno da zakaže cijeli roster Dalasa da bi to učinili. 

Čak i Luka Dončić, koji je završio s tripl-dablom (28 poena, 15 skokova, 10 asistencija), nije odigrao vrhunsku utakmicu, a najviše je za to kriv šut. Slovenac je šutirao iz igre mizernih 33 posto (7/21) i promašio je neke vrlo važne pokušaje, koji bi njegovoj ekipi donijeli i metlu.

Kajri Irving (Kyrie) je podbacio u potpunosti. Inače vrlo efikasan, šutirao je istim procentom kao i Dončić, ali je on završio utakmicu sa svega 16 ubačaja. 

S druge strane, Entoni Edvards (Anthony Edwards) je koketirao s tripl-dablom. Susret je završio s 29 ubačaja, kojima je dodao deset skokova i devet asistencija, dok se ovaj put ukazao i Karl-Entoni Tauns (Karl-Anthony Towns), koji je postigao 25 poena.

Peta utakmica ove serije igrat će se u petak u ranim jutarnjim satima po centralnoevropskom mjerenju vremena. Minesota je uspjela vratiti seriju na domaći teren, a tamo će pokušati ponovo preživjeti, dok će Dalas htjeti što prije završiti seriju i pripremiti se za veliko finale, gdje pobjednika ove serije čeka Boston.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.