POSJETE

Predstavnici UEFA-e u obilasku stadiona "Asim Ferhatović Hase"

Avaz.ba

13.3.2018

Inspektori iz Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) obišli su danas stadion „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, u cilju kontrole o ispunjavanju kriterija koje propisuju FIFA i UEFA za održavanje međunarodnih utakmica. 

U okviru posjete stadionu održan je i sastanak na kome su, osim najavljene delegacije UEFA-e, također bili prisutni predstavnici Općine Centar na čelu s načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ i Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom su predstavnici ove općine prezentirali konkretne korake na modernizaciji stadiona na Koševu koje je poduzela ova lokalna zajednica u saradnji s Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo, za šta su zajedno izdvojili milion maraka.

Podsjećamo da su 29. decembra 2017. ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisali sporazum o sufinansiranju realizacije projekta modernizacije stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu.

Prema pomenutom sporazumu, Općina Centar i Vlada KS će iz svojih budžeta izdvojiti po 500.000 KM za realizaciju ovog projekta. Ova faza modernizacije podrazumijeva pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu, opremanje sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, uređenje prostora za zagrijavanje rezervnih igrača, te proširenje prostora s klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača.

U okviru pomenutog sastanka na stadionu na Koševu, načelnik Ajnadžić je potpisao ugovor s odabranim izvođačem radova koji će biti zadužen za pojačanje rasvjete na reflektorima na stadionu „Asim Ferhatović Hase“, što je jedan od uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica koje su propisale FIFA i UEFA. Kao najpovoljniji izvođač radova odabrana je firma „SES“ d.o.o. Sarajevo, čiji je direktor Ibrahim Dedović potpisao pomenuti ugovor. Vrijednost ugovora je 291.833,86 KM, a radove u cijelosti finansira Općina Centar.  

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar objavila i otvoreni javni međunarodni poziv za iskazivanje tržišnog interesa potencijalnih privatnih partnera za realizaciju projekta modernizacije kompleksa stadiona „Asim Ferhatović Hase“.

- Naše opredjeljenje je da stadion na Koševu dovedemo do nivoa za odigravanje međunarodnih utakmica, a taj proces vodimo na dva kolosijeka. Putem Centra za sport i rekreaciju i uz podršku Općinskog vijeća Centar provedena je procedura za pojačanje rasvjete na reflektorima i sportskom semaforu, a danas smo potpisali i ugovor, tako da izvođač odmah počinje s radovima. Također je objavljen javni poziv za odabir izvođača radova na opremanju sobe za centralno upravljanje sistemom sigurnosti na stadionu, a otvaranje ponuda je naredne sedmice. Osim toga, planiramo uraditi proširenje prostora s klupama za smještaj stručnih štabova i rezervnih igrača, kao i urediti prostor površine od 150 metara kvadratnih za zagrijavanje rezervnih igrača. U narednom koraku, u saradnji s Nogometnim savezom BiH, za šta planiramo osigurati novčana sredstva rebalansom budžeta, idemo na zamjenu kompletne travnate površine, i tada ćemo pokušati naći rješenje da uvedemo grijanje na travnjaku stadiona - kazao je Ajnadžić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.