MUNDIJAL 2018

Engleska u transu: Sautgejt skinuo prokletstvo!

Englezi prvi put pobijedili nakon penal-serije

Avaz Sport

5.7.2018

Engleska je u transu nakon historijskog uspjeha njihovih fudbalera na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

A mediji na sve strane hvale svoje igrače, veličaju izdanje selekcije Gereta Sautgejta (Gareth Southgate) u osmini finala protiv Kolumbije. A konačno mogu i odahnuti jer prvi put u historiji završnih turnira svjetskih prvenstava Engleska je uspjela pobijediti u penal-seriji.

Skinuli prokletstvo 

„Naslov koji smo čekali da napišemo cijeli život: Engleska dobila na penale (da, stvarno) – piše na naslovnici „The Suna“.

Englezi su protiv Južnoamerikanaca skinuli prokletstvo nakon što su ih 1990. u Italiji zaustavili Nijemci, 1998. Argentinci, a 2006. Portugalci.

„Konačno“, saglasni su „Daily express“ i „Mirror“.

I sadašnjeg selektora Sautgejta boli promašaj s bijele tačke i to na Vembliju. U polufinalu Evropskog prvenstva 1996. protiv Njemačke postao je tragičar u šestoj seriji.

- Taj promašaj će mi uvijek biti za vratom, pratit će me, ali se nadam da će ovo što smo uradili u Moskvi olakšati život sadašnjoj generaciji i onima koje dolaze – rekao je Sautgejt.

Njemu engleska štampa odaje priznanje i za to što nije rekao „penali su lutrija“, nego je sa saradnicima odredio dobre pucače.

Junak susreta 

U junaka susreta izrastao je i Džordan Pikford (Jordan Pickford), koji je u petoj seriji ukrotio šut Karlosa Bake (Carlos Bacca). „Čovjek koji je spasio naš svijet“, veliča ga „The Telegraph“, dok „Starsport“ piše da je on heroj s tačke.

- Često sam bio meta kritika što u ovakvim situacijama ispružim ruku, ali sve dok branim, to se računa kao dobro, zar ne?

Može biti da sam mlad, ali sam mentalno jak. Samo sam poletio kroz zrak i odbranio – pojasnio je Pikford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.