ANALIZA

Sedmorka je budućnost bh. fudbala

Razgovor sa tri naša stručnjaka

Piše: G. Š.

25.9.2018

Sutra se završava prvi od tri dijela Premijer lige BiH. Povodom toga, razgovarali smo sa tri naša stručnjaka – selektorom mlade reprezentacije BiH Vinkom Marinovićem i postavili im samo jedno pitanje: Koji mladi igrači su obilježili prvi od tri dijela Premijer lige BiH?

Pohvale i kritike

- Ne volim javno ni hvaliti ni kuditi mlade igrače. Najviše volim da im neke stvari kažem nasamo ili u svlačionici, kaže selektor reprezentacije BiH U-21 Vinko Marinović, koji nakon našeg insistiranja dodaje i ovo:

- Naravno, i moj posljednji spisak za utakmice sa Švicarskom i Rumunijom nešto pokazuje.

Selektor Marinović je, podsjetimo, za minule dvije utakmice mlade reprezentacije pozvao iz Premijer lige BiH golmana Vladana Kovačevića (Sarajevo), Advana Kadušića (Zrinjski), Nihada Mujakića (Sarajevo), Selmira Pidru (Sarajevo), Nikolu Dujakovića (Krupa), Demira Pecu (Radnik) i Anela Šabanadžovića (Željezničar).

- Još više očekujem od Pece, koji je prvo bio povrijeđen, pa bolestan... Ostali su, uglavnom, standardni. Međutim, mislim da svi oni mogu još više ili bolje. U svakom slučaju, ne trebamo brinuti za budućnost bh. fudbala. Također, u našoj ligi ima još zanimljivih mlađih igrača, čije vrijeme tek dolazi. Međutim, bit će vremena da razgovaramo o njima, mislim na godišta 1999. ili 1998. – od Šabanovića, Mustafića, Resića iz Sarajeva do Hajdarevića i Dacića iz Željezničara. Kad bih ih sad nabrajao, sigurno bih nekoga zaboravio, jer ispred sebe trenutno nemam svoju bilježnicu. Ima tu još igrača vrijednih spomena, koji obećavaju – dodaje Marinović.

Selektor naše juniorske reprezentacije Slaven Musa konstatira da su Šabanadžović i Peco već etablirani igrači jer su i prošle sezone, kako kaže, imali dobru minutažu.

- U Sarajevu dosta prostora mladim igračima daje Husref Musemić. Mujakić igra dosta dobro, kao i Pidro na lijevom boku. Odlaskom Eldara Ćivića u „A“ tim taj lijevi bok je „kritično mjesto“, kao i desni prekomandom Darka Todorovića. U posljednjoj utakmici je na toj lijevoj strani igrao Kadušić, mada to nije njegova pozicija. On to ponekad igra u Zrinjskom, kad ne igra Pero Stojkić. Ne možemo sada konstatirati da je neko od tih mladih igrača baš oduševio, ali super je da oni igraju u svojim klubovima, te da im treneri sve više vjeruju - rekao je Musa.

Optimizam s pokrićem

Sada već bivši selektor reprezentacije BiH U-21 Sakib Malkočević, koji se povukao iz zdravstvenih razloga, ističe da Marinović dobro radi svoj posao:

- Slažem se s njegovim izborom, odnosno formom ovih sedam mladih reprezentativaca – od Kovačevića, Kadušića, Pidre, Mujakića, Dujakovića, Pece do Šabanadžovića. Neke prethodne utakmice mlade reprezentacije dale su nam razlog za optimizam - kaže Malkočević.


Sarajevo najbolji primjer 

Sarajevo je najbolji pokazatelj da se i sa mladim igračima može ostvariti dobar rezultat.

- Klub s Koševa je trenutno prvoplasirani, a praktički u kadru imaju najviše mladih igrača - kaže Musa i dodaje da je prošle godine u tome prednjačio Željezničar, te dodaje:

- Oni su tada imali i Hajdarevića, Šabanadžovića, Osmankovića, sad ubacuju i Dacića, a tu su i Osmanović i Šehić, koji su kod mene u selekciji U-19. To je super što već igraju za seniore, kao za klubove, tako i nas u reprezentativnim selekcijama. Svi moramo pomagati da se ti mladi igrači što brže razvijaju. Na kraju krajeva, svi želimo dobiti igrača za „A“ selekciju.

Forma i status

- Nekada neki igrač u svom klubu igra dosta dobro, ali u reprezentaciji na tom mjestu ima bolji, pa ga selektor ne poziva ili ostavi na klupi. To se nekad i tako mora gledati, kroz prizmu nečega. Naprimjer, Luka Menalo je dao više za našu mladu reprezentaciju, a Hamza Čataković bolje igra u klubu - kaže Musa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.