EVROPSKA LIGA

Dinamo kroz maglu do evropskog proljeća, Gojak strijelac

Kompletirano 4. kolo Liga Evrope

AFP

Avaz Sport

8.11.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+22

Dinamo je u okviru 4. kola grupe D Evropske lige na maglom obavijenom Maksimiru pred nešto više od 18 hiljada navijača savladao Spartak rezultatom 3:1 i tako osigurao prvo evropsko proljeće nakon 1970. godine.

Prvi na utakmici zaprijetili su igrači Spartaka. U 4. minuti dobru loptu dobio je Čanturišvili (Chanturishvili), ali pucao je loše, pored desne stative gola domaćina. Šest minuta kasnije zaprijetio je i Dinamo kada je Ademi šutiraoiz voleja, ali golman Trnave je sjajno reagirao. U nastavku akcije pucao je i Hajrović, no golman Trnave opet je bio na pravom mjestu. 

U 15. minuti nakon sjajne akcije domaćih Gojak se našao sam pred golmanom Trnave, koji je s nekih šest, sedam metara loše šutirao i lopta je otišla pored gola. Dinamo je do vodstva došao u 22. minuti kada je Olmo poslao dugu loptu na drugu stativu, Oršić ju je dotaknuo, Gavranović produžio, a Amer Gojak s četiri, pet metara petom ubacio loptu u mrežu za 1:0 i veliko slavlje na Maksimiru. 

S obzirom da je na magla bila sve gušća, sudije su zamijenili lopte, te se od 30. minute utakmica igrala s narančastim loptama, onim kakvim se igra po snijegu. Šest minuta kasnije, "Modri" su odigrali sjajnu akciju po desnoj strani,Stojanović je ubacio prizemnu loptu na drugu stativu, a tamo ju je Andrej Kadlec poslao u svoju mrežu za 2:0. 

Pred sami kraj prvog poluvremena, u 43. minuti Gojak je fantastično uposlio Oršića koji je izašao sam pred golmana Spartaka, ali mu je golman gostiju Čudi (Chudy) skratio ugao i spasio svoju mrežu, pa su tako "Modri" na odmor otišli s dva gola prednosti. 

Baš kao i u prvom, nogometaši Spartaka prvi su zaprijetili i u drugom poluvremenu. U 48. minuti  Erik Jirka je šutirao s ruba šesnaesterca, ali je poslao loptu nebu pod oblake. U nastavku je Dinamo imao loptu u svom posjedu i kontrolirao je utakmicu.  U 57. minuti Gavranović se sjurio prema golu, prebacio golmana Spartaka, ali je lopta otišla malo iznad prečke. U 63. minuti nakon prodora po lijevoj strani, Čanturišvili je matirao Livakovića i smanjio vodstvo Dinama na 2:1. 

Nakon primljenog gola, "Modri" nisu odustajali od svoje igre. To im se isplatilo u 80. minuti kada je Petković sjajno presjekao loptu na desnoj strani i pronašao Oršića na drugoj stativi koji je pospremio loptu u mrežu Spartaka za 3:1. "Modri" su kontrolirali igru i lagano priveli meč kraju, te zasluženo slavili historijsku pobjedu koja im je osigurala prvo evropsko proljeće nakon 48 godina. 

Od ostalih mečeva izdvajamo remi Arsenala i Sportinga 0:0, kao i remi Betisa i Milana 1:1, te pobjedu Seltika protiv Lajpciga 2:1.

Pogledajte ostale rezultate 4. kola Evropske lige i sve tabele. 

fctables.com
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Rezultati by SofaScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.