ASOVI

Amar Osim je jedino rješenje za Željinu krizu

Treba posložiti mnoge stvari na Grbavici, a Amar je prava osoba za to, kaže bivši defanzivac “Plavih”

Vidović: Sve što se desilo s Odovićem je farsa

G. Š.

8.12.2018

Nekadašnji kapiten reprezentacije Belgije Gordan Vidović (50), koji je prve fudbalske korake naučio u ilidžanskom Igmanu, odakle ga je lopta odvela prvo na Grbavicu, a potom i švicarski Sent Galen, pa belgijske Tienen, Rojal Kapelen i Muskron, tvrdi da je jedino rješenje za krizu na Grbavici Amar Osim.

- Ukupna situacija na Grbavici me podsjeća na komediju. Ne znam sve detalje, odnosno šta se sve dešava u klubu, ali zaostatak za liderom Sarajevom od 15 bodova je ravan katastrofi - rekao je Vidović u razgovor za “Dnevni avaz”.

Bivši saigrači

Nekadašnji odlični stoper Željezničara, kojeg je kasniji fudbalski put odveo i do dresa Belgije, kao spas za Željinu krizu vidi samo jedno ime.

- Jedini čovjek koji može vratiti Želju na pravi put je Amar Osim. On je jedino rješenje za krizu na Grbavici. Kod njega nema foliranja, a na Grbavici treba čvrsta ruka.

Naravno, treba tu i malo kvaliteta, mislim na igrački kadar. Ali, ponavljam, jedino Amar može vratiti Želju na pravi put - uvjeren je Vidović.

Možda to kažete zbog toga što je Osim Vaš bivši saigrač iz Željezničara?

- Ne, nego zbog toga što ga dobro poznajem. Amar je jedini kompetentan da vrati Želju na stare staze slave. A sve ovo što se desilo sa Odom (doskorašnji trener Želje Milomir Odović, op. a.), to je farsa, jer upitan je kvalitet igračkog kadra. Treba tu posložiti mnoge stvari, a Amar je prava osoba za to. Kako se ono kaže, ima neku stvar, drčan je.

S obzirom na to da dobro poznajete fudbalske prilike u Belgiji, ali i BiH, možemo li uskoro očekivati transfer još jednog Bosanca u belgijsku ligu?

- Otprilike, dobro poznajem skoro cijelu našu ligu, naravno, najviše naše sarajevske klubove i slobodno mogu konstatirati da će Nihad Mujakić iz Sarajeva napraviti vrhunski transfer. Njega znam i pratim već dugo, još iz omladinskog pogona kluba s Koševa. On je veoma interesantan nogometaš i možda jedini naš igrač iz Premijer lige BiH koji dobro kotira na evropskom tržištu.

Navodno je, osim belgijskih klubova Kortjarka i Genka, Mujakić i na listi želja švicarskog Bazela...

- To me nimalo ne čudi. Mlad je, a ima sve kvalitete da bude strašan, vrhunski odbrambeni igrač. Podsjeća me na Nemanju Vidića (bivši kapiten reprezentacije Srbije i Mančester junajteda, op. a.). Naravno, još tu treba malo dorade u nekim stvarima, ali mlad je i izuzetno talentiran.

Vjerujte mi, bit će vrhunski igrač. Dobro ga poznajem, momak je pravi profesionalac. Nihad već sada ima kvalitet da razbije belgijsku ligu i kasnije postane vrhunski igrač. Naravno ako nastavi raditi kao do sada.

Velika afera

Šta trenutno radite, čime se bavite profesionalno?

- Radim za srbijansku kladionicu “Meridijanbet”, koja je sada ušla i u Belgiju. Njihov sam predstavnik u Belgiji. Otvaramo poslovnice po cijeloj državi, tražimo nove lokacije, tako da trenutno imam posla preko glave.

Velika kladioničarska afera u Belgiji nedavno je bila pod lupom cijelog svijeta. Kakva je sada situacija u vezi s menadžerom Dejanom Veljkovićem i ostalim optuženim u toj velikoj aferi?

- Oko toga se digla velika frka. Pohapšeni su mnogi, a Veljkovića su navodno pustili iz zatvora, gdje je dugo bio, jer je pristao da bude insajder. Tako bar ovdje izvještavaju mediji. Veljković je, navodno, istražnim organima rekao šta je ko radio, a što se tiče Mođija Bajata (poznati fudbalski menadžer, op. a.), tog drugog optuženog, ne znam šta se dešava s njim. I njega su pustili iz pritvora, ali ne znam šta se dešava dalje.

To je bila tolika bahatost i korupcija da teško možete i zamisliti. Veljković je te neke poslove radio iz sjene, a ovaj drugi je bio baš bahat. Strašno. Navodno, pokupovao je skoro sve direktore i skaute klubova, pa čak i sudije. Još se ne znaju svi detalji, jer su svi pod istragom.

Podrška selektoru

Neizbježna tema u razgovoru s Vidovićem bila je i reprezentacija BiH.

- Robi Prosinečki dobro drži konce u svojim rukama, barem što se tiče terena. Primijetio sam da igraju čvrsto, što je vrlo pozitivno. Reprezentacija BiH prima malo golova, igra čvrsto - konstatira Vidović, koji je potom, nakon nekoliko pitanja o zdravstvenom stanju Roberta Prosinečkog, poželio brz oporavak našem selektoru.

Ilidžanac presudio Belgiji

Kako Vi, kao bivši kapiten Belgije, komentirate poraz u Švicarskoj od 2:0 do 2:5?

- Katastrofa. Belgijski igrači imaju neviđen kvalitet na svim mjestima. Čak i ovdašnji mladi igrači koji dolaze su strašni. Međutim, dohakao im je moj Ilidžanac Dado Petković.

Svaka mu čast, zasluženo je razvalio Belgijance. Iskren da budem, prije te utakmice, a posebno kod 0:2, mislio sam da će ih Belgija uzeti hladno, ali onda se dogodilo nešto...

Kao da im je neko ugasio struju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.