ŽENSKI NOGOMET

Nena me redovno bodri s tribina

Ova napadačica nosi i kapitensku traku u klubu iz Travnika

Jasmin Alibegović

11.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ženski nogomet dobiva sve veću popularnost u Bosni i Hercegovini i sve više djevojaka odlučuje da sportske korake napravi upravo na zelenim terenima. Jedna od njih je i Edina Hodžić.

Ova napadačica nosi i kapitensku traku u Ženskom nogometnom klubu Rosa Brandis iz Travnika, koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH. 

Bez poraza

Travnički klub bio je prošle sezone prvak Druge lige FBiH. Impresivno je da je ekipa završila sezonu bez poraza i bez primljenog gola na domaćem terenu.

U tom timu jedna od glavnih igračica je upravo Hodžić. Kaže da je uz brata i oca zavoljela najvažniju sporednu stvar na svijetu. 

- Zajedno s bratom i njegovim drugarima, igrala sam na ulici i naučila dosta toga. S ocem sam išla na utakmice. Osjećaj i užitak za vrijeme nogometne igre je nazamjenjiv - kaže napadačica Rose Brandisa, kojoj su prve utakmice u karijeri bile i najdraže.

Hodžić smatra kako je ženski nogomet i dalje zapostavljen u BiH, ali da je primjetan napredak. 

- Zapostavljenost i diskriminacija su prisutni, a predrasude još postoje. Možda postoje razlike u načinu i tempu igre, ali i mi, djevojke, pružamo dobre partije i svako treba da pogleda našu utakmicu pa da onda sudi o tome je li nogomet samo sport za muškarce.

Velika želja 

Poboljšanje je u odnosu na ranije godine, ponajviše zahvaljujući SFK 2000 Sarajevo, koji svojim rezultatima ruši stereotipe u državi - smatra Hodžić.

Za sada joj je neostvarena želja da obuče dres reprezentacije Bosne i Hercegovine. 

- Sve vrijeme dok sam trenirala i igrala, trudila sam se i težila da budem što bolja i priželjkivala da zabilježim nastup u reprezentaciji. Mada, mislim da će ta želja ostati neostvarena s obzirom na to da sam se povrijedila i da je upitno hoću li se nastaviti baviti nogometom - tužno nam otkriva naša sagovornica.

Na svakoj domaćoj utakmici Edinin vjerni navijač je njena nena. 

- Jednom prilikom, padala je kiša, a mi smo igrali u žutim dresovima, a moj dres je bio skoro crn od blata. Prišla sam da izvedem korner, a moja nena s tribina dobaci: “Kćeri draga, jesi se isprljala, neće te oprati ni kanta faksa” - uz smijeh nam je ispričala Edina. 

Studira pedagogiju

Edina prati i muški nogomet, a u budućnosti bi željela trenirati mlađe kategorije. 

- Studiram pedagogiju i završna sam godina. Također sam polaznica UEFA-inog B-programa, jer poslije želim trenirati djecu. Najdraži klub mi je Željezničar, a igrač Aleksis Sančez (Alexis Sanchez) - kaže Edina, koja je nastupala i u Premijer ligi BiH za žene dok je nosila dres Mostara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.