NOGOMET

Pernica srušio Dinamo, Čelsi i Valensija upisali gostujuće pobjede

Utakmice šesnaestine finala Evropske lige

Avaz Sport

14.2.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11

U prvoj utakmici šesnaestine finala Evropske lige nogometaši Viktorije Plzen su nakon preokreta savladali Dinamo Zagreb rezultatom 2:1.

Dinamo je na početku utakmice krenuo u visoki presing. U 5. minuti Petković je ušao u šesnaesterac gostiju i odlučio pucati lijevom nogom, ali lopta mu je prešla preko kopačke. U 11. minuti Mislav Oršić je šutirao iz slobodnjaka s velike udaljenosti, ali je lopta otišla daleko od gola.  U 21. minuti Petković se izborio za šut s 18 metara, ali otišlo je to zamalo preko gola. 

Pet minuta kasnije, Oršić je lijepo ubacio, oštro na pet metara, a odbrana Viktorije je u posljedni trenutak nekako to očistila. Novu veliku priliku "Modri" su imali u 36. minuti kada je Oršić poslao povratnu loptu na natrčalog Šituma čiji je udarac s 15 metara blokirala odbrana Plzena. Dinamo je u vodstvo došao u 41. minuti kada je Petković čudesnom asistencijom izbacio cijelu odbranu Plzena, lopta je došla do Olma, a mladi Španac je u maniri pravih majstora potkopao golmana domaćih za 1:0 i rezultat prvog poluvremena.

Dinamo je i u nastavku krenuo s visokim presingom, međutim Viktorija je uspjela doći do poravnanja u 54. minuti kada je nakon ubačaja u 16 metara, Ludek Pernica s pet metara potpuno neometan matirao golmana Dinama za 1:1. Gosti iz Zagreba se nisu predavali i nakon primljenog gola nastavili su da napadaju. U 59. minuti Mislav Oršić se namjestio na desnu nogu sa osamnaest metara od gola, međutim, lopta je otišla daleko od desne stative.  U 71. minuti Petković je poslao odličnu loptu između gostujućih stopera, ali je Nikola Moro u posljednji trenutak bio izblokiran. U 80. minuti Petković šutirao sa sedamnaestak metara, ali mu je golman Viktorije dobro odbranio. Viktorija je do velikog preokreta i pobjede stigla u 83. minuti kada je nakon kornera, Ludek Pernica skočio visoko i glavom savladao golmana "Modrih" za konačnih 2:1. Amer Gojak u dresu zagrebačkog kluba odigrao je cijeli meč. Revanš na Maksimiru igra se 21. februara. 

Valensija je u gostima pobijedio Seltik rezultatom 2:0. Gosti iz Španije poveli su u 42. minuti kada je strijelac bio Denis Čerišev. Na 2:0 povisio je Ruben Sobrino u 49. minuti meča. Jozo Simunović odigrao je cijeli meč za Seltik.  

Briž je nakon preokreta savladao Salzburg rezultatom 2:1. Salzburg je poveo u 18. minuti golom Zlatka Junuzovića. Domaćini su do poravnanja stigli u 65. minuti kada je strijelac bio Stefano Densvil (Denswil). Pobjedu domaćem timu donio je Vesli (Wesley) u 82. minuti meča. Smail Prevljak nije ulazio u igru u gostujućem sastavu. 

Čelsi je u gostima savladao Malme rezultatom 2:1.  "Plavci" su poveli u 30. minuti goloma Rosa Bakrlija (Ross Barkley). Na 2:0 povisio je Olivije Žiru (Olivier Giroud) u 59. minuti meča. Domaćini su smanjili u 80. minuti golom Andersa Kristijansena (Christiansen).

U fantastičnom meču Šahtar i Ajntraht Frankfurt odigrali su 2:2. Gosti su poveli u 7. minuti kada je pogodio Martin Hintereger (Hinteregger). Šahtar se brzo vratio i već u 10. minuti stigao do izjednačenja kada je Marlos bio precizan s bijele tačke za 1:1. Novu prednost Ajntrahtu donio je Filip Kostić golom u 50. minuti meča. U 67. minuti domaćini su stigli do novog poravnanja, a strijelac je bio Taison. Šahtar je od 11. minute igrao s igračem manje pošto je drugi žuti karton zaradio Taras Stepanenko. 

Viljareal je golom Alfonsa u 3. minuti u gostima pobijedio Sporting minimalnim rezultatom 1:0. Sporting je od 77. minute igrao s deset igrača, pošto je drugi žuti karton zaradio Markos Akuna (Marcos Acuna). 

Napoli je u Cirihu savladao istoimeni klub rezultatom 3:1. Gosti iz Italije poveli su u 12. minuti kada je pogodio Lorenco Insinje (Lorenzo Insigne). Deset minuta kasnije u strijelce se upisao i Hose Kaljehon (Jose Callejon). Na 3:0 povisio je u 77. minuti Pjotr Zjelinski (Piotr Zielinski). Konačnih 3:1 postavio je Benjamin Kololi (Kololli) u 83. minuti meča.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.