NOGOMET

Golijada na Etihadu: Mančester siti pregazio Šalke i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka

"Građani" slavili uvjerljivu pobjedu

Avaz Sport

12.3.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Mančester siti je u revanš utakmici osmine finala Lige prvaka na svom Etihadu deklasirao je Šalke rezultatom 7:0 i tako se s ukupnih 10:2 plasirao u četvrtfinale najeelitnijeg klupskog takmičenja u Evropi. 

Domaćini su od samog početka meča držali loptu i kontrolirali utakmicu.  U 14. minuti Sterling se sjajno ubacio s desne strane, ušao u peterac i ubacio za Aguera, a napadač "Građana" nije imao sreće i uzdrmao je desnu stativu. Do 23. minute meča Siti je imao 66 posto loptu u posjedu, ali je samo jednom šutirao na gol, dok su gosti bili bez pokušaja. U 31. minuti Aguero je nakon duge lopte šutirao glavom iz teške pozicije s desne strane, ali pravo u golmana njemačkog tima.  Minutu kasnije Bruma je srušio Bernarda Silvu u šesnaestercu nakon duge lopte, a sudac Turpin nakon potvrde iz VAR sobe pokazao na penal za Mančester siti.  U 35. minuti siguran s bijele tačke bio je Serhio Aguero (Sergio). Argentinac je majstorski izveo panenku i zabio po sredini gola za vodstvo "Građana" od 1:0.

Tri minute kasnije na semaforu je pisalo 2:0. Gundogan je dugom loptom pronašao Sterlinga na desnoj strani, on sjajno prošao i petom ostavio za Aguera koji je poslao loptu kroz noge golmana Šalkea. Sudija Turpin je uz pomoć VAR-a provjerio je li bilo ofsajda kod duge lopte za Sterlinga, ali je poslije konsultiranja potvrdio pogodak engleskog prvaka. U 43. minuti "Građani" postižu još jedan pogodak. Zinčenko (Zinchenko) je dugom loptom pronašao Sanea, koji je pobjegao odbrani bivšeg kluba i s lijeve strane pogodio za 3:0 i rezultat prvog poluvremena. 

Siti je nastavio s dominacijom u drugom poluvremenu. U 51. minuti Sane je ponovo pobjegao odbrani Šalkea i izašao oči u oči s golmanom njemačkog tima, ali je poslao loptu pored desne stative. Minutu kasnije Sane je prošao čuvara mreže Šalkea i poslao loptu u mrežu, ali je sudija njegov gol poništio zbog ofsajda. Ipak, u 55. minuti "Građani" su postigli i četvrti pogodak. Nakon sjajnog ubacivanja Sanea s lijeve strane, Sterling je s desne natrčao i zabio za 4:0. Domaćini su do petog gola došli u 71. minuti kada je Sane prošao po lijevoj strani poslije dodavanja Zinčenka i potom sjajno poslao povratnu loptu za natrčalog Bernarda Silvu koji je iz prve pogodio u donji desni ugao gola Šalkea. Na 6:0 u 78. minuti povisio je Fil Foden (Phil), a treću asistenciju na meču upisao je Sane. Konačan rezutat u 85. minuti postavio je  Gabriel Hesus (Gabriel Jesus). Brazilac je pogodio s ruba šesnaesterca za potop Šalkea. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.