USPJEH

Klop napokon prekinuo svoje prokletstvo i ušao u društvo legendi

S Liverpulom osvojio Ligu prvaka

Klop: Treća sreća. AFP

Avaz Sport

2.6.2019

Njemački nogometni stručnjak Jirgen Klop (Jürgen Klopp) upisao se u grupu nogometnih stručnjaka koji su osvojili klupski naslov prvaka.

Klopu je to bilo treće finale Lige prvaka i prvo slavlje nakon što u prva dva pokušaja nije uspio. Prije šest godine vodio je Borusiju Dortmund, koja je na Vembliju izgubila od Bajerna (1:2), a prošle godine je na klupi Liverpula izgubio od Real Madrida (1:3). Klop je 2016. izgubio i finale Evropske lige, tada su "Redsi" izgubili od Sevilje  1:3.

Također, Klop je postao prvi Nijemac koji je osvojio Ligu prvaka s engleskim klubom.

Do sada je samo jedan trener izgubio tri finala Lige prvaka, Italijan Marčelo Lipi (Marcello Lippi), i to na klupi Juventusa 1997., 1998. i 2003. Međutim, Lipi ipak ima jedan naslov prvaka Evrope osvojen s Juventusom 1996. protiv Ajaksa.

Najuspješniji treneri u historiji Kupa i Lige prvaka su Englez Bob Peisli (Paisley), Italijan Karlo Ančeloti (Carlo Ancelotti) i Francuz Zinedin Zidan (Zinedine Zidane). Peisli je to uspio na klupi Liverpula (1977., 1978., 1981.), Ančeloti s Milanom (2003., 2007.) i Real Madridom (2014.), a Zidan na klupi Real Madrida (2016., 2017., 2018.).

Samo je pet trenera osvajalo evropski naslov s dva različita kluba – Karlo Ančeloti (Real Madrid, Milan), Ernst Hapel (Happel - Fejenord, HSV), Otmar Hicfeld (Ottmar Hitzfeld - Borusija Dortmund, Bajern Minhen), Žoze Murinjo (Jose Mourinho - Porto, Inter), te Jup Hejnkes (Jupp Heynckes - Real Madrid, Bajern Minhen).

Sedmorica su osvajala evropski tron i kao igrač i kao trener –  Migel Munjotz (Miguel Munoz),  Đovani Trapatoni (Giovanni Trapattoni), Johan Krojf (Johann Cruyff ),Karlo Ančeloti, Frank Rajkard (Frank Rijkaard), Pep Gvardiola (Guardiola) i Zinedin Zidan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.