BEOGRAD

Preminula legenda Crvene zvezde koje je rekla ne Pablu Eskobaru

Vladica Popovića je preminuo u 86. godini

Ostat će upamćen kao trener koji je Crvenu zvezdu odveo na krov svijeta u Tokiju 1991. godine. MN Press

Piše: Avaz Sport

11.8.2020

Tužna vijest dočekala je jutros navijače Crvene zvezde. Ostali su bez jedne od najvećih legendi kluba Vladice Popovića, koji je preminuo u 86. godini. Popović će zauvijek ostati upamćen kao trener koji je Crvenu zvezdu odveo na krov svijeta u Tokiju 1991. godine... 


Anegdote iz Kolumbije

Bio je igrač, trener i funkcioner Zvezde kojoj je posvetio cijeli život. Kao igrač odigrao 499 utakmica i postigao 38 golova. Po završetku igračke karijere uplovio je u nemirne trenerske vode, tokom koje su prepričane mnoge anegdote. Posebno je zanimljiva ona iz Kolumbije, u vrijeme kada je tamo cvjetalo narko carstvo Pabla Eskobara (Escobar).

Popović je u Kolumbiji, gdje je radio od 1971. do 1974. godine, imao priliku da upozna čuvenog narko bosa Eskobara, koji je u to vrijeme bio gospodara života i smrti. Sa njim je u bazenu pio viski, okružen kolumbijskim ljepoticama... Bio je to pokušaj da Eskobar ubjedi Popovića da preuzme Atletiko Medeljin, klub kojim je on upravljao iz sjenke i preko koga je "prao pare" zarađene od šverca kokaina.

- Odveo me u prelijepu vilu sa bazenom, a tamo žene kao iz bajke. Njih sedam ili osam, ma nije se znalo koja je ljepša. Kolumbijke su inače bile poznate po ljepoti, pričao je kasnije Popović kolegama.

Zvezdina legenda je dva puta osvajala titulu šampiona Kolumbije, 1971. sa Independijenteom iz Santa Fea i 1974. sa Deportivom iz Kalija. To je bio dovoljno Eskobaru da mu ponudi posao trenera, jer je željeo da od svog Atletiko Nasionala stvori giganta Južne Amerike. Ali, bio je svjestan šta bi moglo da se dogodi ako nešto pođe po zlu, pa je odbio i pun kofer novca koji je pred njim otvorio Eskobar. 



Kovčeg pun para

- Istina je da sam ga poznavao i da smo se vidjeli nekoliko puta. Htio je da budem trener njegovog Atletika, ali sam odmah svhatio kako bi se ta epizoda završila. Najurio bi me iz Kolumbije poslije dva ili tri poraza, redovno je to radio trenerima. Odbio sam ga, iako mi je rekao da mogu da uzmem koliko god želim novca od njega, samo da preuzmem ekipu. Vjerujte mi, pregovarali smo nekoliko sati, ali sam ga na kraju ipak odbio. Rekao mi je da pravim veliku grešku, čak mi je otvorio neki kovčeg pun para kako bi mi dokazao koliko je ozbiljan u svojim namjerama. Odgovorio sam mu da nikada ne bih uzeo ni dolar više od onog što sam pošteno zaradio. Doduše, mogao sam bez problema da tražim i 15 hiljada dolara dnevno, to za njega ne bi ni bio problem... - prisetio se Popović, koji je istakao da je morao da misli na porodicu i da je zbog toga odbio Eskobara, koji je bio prijatan u pregovorima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.