SJEĆANJA

Sejad Salihović: Njemačka je moju porodicu htjela deportovati nazad u BiH

Salihović je u Bundesligi odigrao 186 utakmica, postigao 47 golova i 37 puta asistirao

Sejad Salihović. AFP

Avaz Sport

11.8.2020

Bivši reprezentativac BiH, Sejad Salihović govorio je za klupsku stranicu Hofenhajma i dotakao se svog odrastanja u ratu, problema s boravišnom vizom za Njemačku, povredi uoči Svjetskog prvenstva 2014. godine, ali i o tome da li se više osjeća Bosancem ili Nijemcem.

- Bio sam mali u ratu i ne sjećam se previše, ali rat mi je promijenio cijeli život. Stigli smo preko Slovenije i Austrije u Njemačku i tu počeli novi život. Teško bismo preživjeli da smo ostali, jer su nam uzeli kuću, mami su ubili rodbinu. Užasno je šta politika može napraviti. U Njemačkoj smo dobili sve, ali nije bilo nimalo lako. Naučio sam da se u životu moram izboriti za sve - govori Sejad Salihović.

- U jednom trenutku nas je Njemačka željela deportovati nazad u BiH. Srećom moj klupski menadžer iz Herthe je otišao sa mnom u ured za imigraciju i zauzeo se za moju porodicu i mene. Tada sam mogao da se okrenem profesionalnom fudbalu kako treba. Kasnije sam od regionalne lige došao do titule jesenjeg prvaka Bundeslige sa Hofenhajmom. To su sjajna sjećanja - sjeća se naš fudbaler.

- Fudbal sam počeo igrati tek sa 11 ili 12 godina kada me je moj brat Mirza vodio u jedan manji klub. Kasnije sam stigao u kampus Herte, nakon čega sam bio i na kampovima reprezentacije Njemačke sa igračima poput Schweinsteigera ili Trockhovskog. Nisam dobio njemački pasoš, a odlučio sam se igrati za BiH. Nažalost 10 dana prije Svjetskog prvenstva 2010. godine sam se povrijedio. Pjanićev fizioterapeut iz kluba mi je pomogao, pa sam protiv Nigerije i Irana odigrao 20ak minuta, ali mi je bilo jako teško propustiti utakmicu protiv Argentine. Brazilci su bili na našoj strani, sve je bilo lijepo, samo što ja nisam tako zamišljao debi na Mundijalu - prisjeća se Salihović koji dodaje da se osjeća više Bosancem nego Nijemcem, iako je od Nijemaca kojima duguje drugi život usvojio disciplinu i poštovanje.

Salihović je u Bundesligi odigrao 186 utakmica, postigao 47 golova i 37 puta asistirao. Za reprezentaciju BiH odigrao je 47 mečeva i četiri puta pogodio – sve iz slobodnih udaraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.