LIGA NACIJA

Gojko Cimirot za "Avaz": Moramo ići na pobjedu

Došli smo u Poljsku da nastavimo skupljati bodove

Cimirot (lijevo): Mislim da smo sposobni ostvariti cilj u Vroclavu. Arhiv

Piše: Goran Šumar

14.10.2020

Naša najbolja fudbalska reprezentacija večeras (20.45 sati) gostuje u Vroclavu, gdje će protiv Poljske odigrati četvrtu utakmicu u Ligi nacija – grupa A. 


- Došli smo u Poljsku da nastavimo skupljati bodove, rekao je standardni reprezentativac BiH Gojko Cimirot za „Avaz“ te dodao:


-  Nakon dvije vezane utakmice malo smo bili umorni, ali sad je OK.
 

Samo pobjeda

Predstojeći duel u Vroclavu možda je i odlučujući za opstanak u A grupi. 

- Da, ali sada je najvažnije da razmišljamo u tom pravcu kako ćemo opet dati svoj maksimum.

Treba nam pobjeda, s obzirom na stanje na tabeli i prvu utakmicu u Zenici – 1:2.

- Moramo ići na pobjedu - nema nam druge, jer Poljaci imaju dva boda više od nas. Mislim da smo sposobni ostvariti taj cilj. Iskreno, mislim da ih možemo ugroziti i na kraju pobijediti.

Na čemu temeljite Vaš optimizam?

- Na kvalitetu našeg tima, a također – Poljaci ni na Bilinom polju nisu pokazali ništa specijalno. No, u fudbalu se konačan rezultat nikad ne zna unaprijed. Nikad se ne zna kako će se odvijati utakmica.

Prema posljednjim informacijama iz Poljska, njihova prva zvijezda Robert Levandovski (Lewandowski) najvjerovatnije neće igrati zbog povrede u prethodnom duelu s Italijom (0:0).

- To bi bio veliki plus za nas, jedan takav igrač da ne igra... Moramo to iskoristiti.


Bolji rezultat(i)

Nakon bolnog poraza od Sjeverne Irske, naš tim se uspio brzo oporaviti i pružiti dobru, borbenu partiju protiv Nizozemske (0:0).  

- Iskreno, mislim da smo obje utakmice odigrali veoma dobro, ali protiv Iraca jednostavno nismo imali sreće. Penali su ipak lutrija... A što se tiče utakmice protiv Nizozemske, mislim da smo možda mogli ostvariti i još bolji rezultat. Imali smo nekoliko šansi za postizanje gola koje smo mogli iskoristiti malo bolje, ali eto - ponovo nas nije poslužila sreća, mada su i Nizozemci imali nekoliko situacija iz kojih su nas mogli ugroziti.

Kad se sve sabere i oduzme, remi na Bilinom polju je ipak najrealniji ishod meča.

- Slažem se, može se tako reći... Sve u svemu, zadovoljni smo s tim rezultatom. Dali smo sve od sebe i to je to. Ni mi se nismo samo branili, igrali smo i prema naprijed – pokušavali smo kada smo to mogli, zaključio je naš veznjak Cimirot, koji svaku utakmicu odigra na visokom nivou, jer jednostavno ne zna podbaciti i odigrati slabo ili slabije.


Veliko takmičenje

Još nas sve boli poraz od Sjeverne Irske, koji nam je zatvorio vrata Eura. Kako iz ove perspektive gledate na tu utakmicu? 

- Boli, jasno – peče... Svi znamo šta nam je donosila ta utakmica, još samo jedan korak do Evropskog prvenstva. Ali, život ide dalje, moramo se okrenuti novim obavezama, zahtjevima i izazovima koji nas očekuju. Nadamo se da čemu u budućnosti otići na neko veliko takmičenje – rekao je Cimirot.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.