OLD FIRM DERBI

Rendžers novom pobjedom nad Seltikom napravio veliki korak ka tituli

Treći uzastopni trijumf Rendžersa u gradskim derbijima

Detalj s meča na Ajbroksu. Alan Harvey/SNS Group

Piše: A. Milišić

2.1.2021

Fudbaleri Rendžersa savladali su Seltik na Ajbroksu rezultatom 1:0 u 422. Old Firm derbiju i napravili veliki korak ka osvajanju titule prvaka Škotske.

Seltik je bio mnogo bolji rival u prvom poluvremenu, ali terensku nadmoć nije uspio krunisati golom. Imala je ekipa Nila Lenona (Neil Lennon) više od igre i nekoliko dobrih prilika za vodstvo, ali je Rendžers zahvaljujući sjajnim odbranama Alana Mekgregora (Allan McGregor) sačuvao svoju mrežu netaknutom.

Prelomni trenutak dogodio se sredinom drugog poluvremena kada je Seltik ostao s igračem manje nakon što je Nir Biton (Bitton) zaradio direktan crveni karton.

Izabranici Stivena Džerarda (Steven Gerrard) osam minuta kasnije iskoristili su brojčanu prednost na terenu i došli do gola kada je vlastitu mrežu pogodio Kalum Mekgregor (Callum McGregor) i doveo Rendžers u vodstvo.

Domaći su do kraja meča sačuvali stečenu prednost i zabilježili veoma važnu pobjedu kojom su se na vrhu tabele škotskog Premijeršipa sa 62 boda odlijepili na +19 u odnosu na Seltik koji ima tri utakmice manje.




U slučaju da Seltik u sve tri zaostale utakmice upiše pobjede, bit će na -10, što je u okvirima škotskog prvenstva i dalje zaista veliki, možda i nenadoknadiv zaostatak, pogotovo ako u obzir uzmemo kako ove sezone igra Rendžers.

Stiven Džerard je treći put uzastopno nadmudrio Nila Lenona, a drugi put ove sezone. U prvom ovosezonskom Old Firm derbiju odigranom na Seltik parku Rendžers je slavio pobjedu rezultatom 0:2.

Pred početak utakmice obilježena je 50. godišnjica tragedije na Ajbroksu, kada je 2. januara 1971. godine 66 navijača poginulo, a njih 200 povrijeđeno. Nesreća se dogodila na stepenicama tokom Old Firm derbija.

Najmlađa žrtva, 10-godišnji Džon-Pol Gilholi (Jon-Paul Gilhooley), bio je rođak Stivena Džerarda što predstavlja i ličnu povezanost trenera Rendžersa sa ovom tragedijom.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.