EURO 2020

Fuad Muzurović uoči večerašnjeg finala: Italijani su zaslužili da opet budu na tronu

Više ne igraju poznati italijanski katenačo, nego su lepršavi, igraju dosta brzo, analizira nekadašnji bh. selektor

Muzurović: „Azuri“ su ostavili najjači dojam na Euru 2020. Arhiva

Piše: G. Šumar

11.7.2021

Nakon mjesec dana velikih fudbalskih uzbuđenja, kontinentalna smotra najboljih evropskih selekcija došla je do samoga kraja. U posljednjoj, finalnoj utakmici Eura 2020 na londonskom Vembliju igrat će Italija i Engleska, a Fuad Muzurović, nekadašnji as i trener FK Sarajevo, ali i selektor našeg državnog tima, tipuje na „Azure“.


Najsnažniji dojam

- Po onome što sam do sada vidio na Evropskom prvenstvu i kako sam to doživio, na mene je najsnažniji dojam ostavila Italija - rekao je Muzurović za „Dnevni avaz“, te dodao:

Bilo je još reprezentacija koje su bile po mom ukusu, naprimjer, Danska. Švicarska me prijatno iznenadila, igrala je izvanredno i šteta što su ispali na penale od Španije. Možda su mogli otići i do kraja, jer stvarno su igrali dobro. Također, dobri su bili i Česi. Što se tiče drugog finaliste, reprezentacije Engleske, prošli su kako su prošli. Oni su rezultatski nekako najviše pokazali, primili su gol tek u polufinalu, ali Italijani su prikazali izvanrednu igru.

Bez obzira na činjenicu da su Englezi dominirali u drugom poluvremenu polufinala protiv Danske, te, kako kaže Muzurović, prestrogo dosuđen penal u produžetku za odlučujući gol, ali i neke propuste pomoćnih sudija, kao i to da se utakmica igra na kultnom Vembliju, Italijani su favoriti u finalu.

- I pored VAR-a dešavaju se te stvari. Nije to baš uredu, ustvari žalosno je. Ali u svakom slučaju, vidim Italijane kao pobjednike i osvajače Eura 2020, iako su Englezi domaćini skoro sve vrijeme Eura. Pa, i to je nepravda prema ostalim reprezentacijama – istakao je Muzurović.

Englezi su najmanje vremena proveli u putu, tako da bi trebali biti najsvježiji.

- Imali su tu neku privilegiju, ispada tako. Ali, na mene su najjači dojam ostavili Italijani. I u kvalifikacijama za Euro 2020 su pokazali dosta toga, pa i protiv naše reprezentacije u Firenci u Liga nacija (1:1) – bio sam na toj utakmici, kao i u dosadašnjem dijelu Evropskog prvenstva. Jednostavno, zaslužuju da opet budu na evropskom tronu, bez obzira na to što su protiv Španaca u polufinalu pucali penale. Na mene su ostavili najjači dojam - kategoričan je Muzurović.


Fuad Muzurović. Arhiva

Zadržati loptu

Selektor Italije Roberto Manćini (Mancini) promijenio je način igre „Azura“.

- Više ne igraju poznati italijanski katenačo, nego su lepršavi, igraju dosta brzo. I oni imaju te mnogobrojne kontakte s loptom, ali sve ide prema naprijed, a ne kao Španci tika-taka. Inače, meni je ta španska igra malo i dosadna. A takve komentare sam čuo i od drugih. U svakom slučaju, i Italijani znaju zadržati loptu, znaju to skoro sve ekipe koje su bile u završnici Evropskog prvenstava, ali na jedan drugačiji način idu prema naprijed. A Španci to stalno odlažu. I kad imaš osjećaj da će centrirati, proigrati u dubinu, pucati. Oni odlože loptu. Hoće da se ušetaju u gol. Italijani isto preferiraju dobru kombinatoriku, ali i vrlo brzu završnicu. Zbog toga tipujem na njih – za kraj je rekao Muzurović.

Manćini i Sautgejt

Manćini (56) je kao trener osvojio 13 naslova u Italiji, Engleskoj i Turskoj. S druge strane, Garet Sautgejt (Gareth Southgate) nema nijedan trenerski trofej i zato je lako zaključiti da će mu karijeru usmjeriti upravo večerašnje finale.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.