VELEŽ

Kalajdžić: Profesionalizam je surov, ali sam ipak optimista

Đani Salčin i Demir Peco pojačanja za bolje sutra

Avdo Kalajdžić. Arhiva

Piše: G. Šumar

17.8.2021

Mostarski Velež (ne)očekivano je ušao u krizu rezultata, nakon odličnog otvaranja sezone i evropske fudbalske bajke koja je u Konferencijskoj ligi trajala do 3. pretkola. U prva četiri kola m:tel Premijer lige BiH „Rođeni“ su ostvarili samo po jednu pobjedu i remi, uz dva vezana domaća poraza od Rudar Prijedora (0:2) i Slobode (0:2).


Očekivan pad

- Poslije evropskih pražnjenja, kako fizičkih tako i mentalnih, znali smo da će doći do ovog pada - rekao je trener Veleža Avdo Kalajdžić i dodao:

- Pretežno, kod svih naših klubova nakon evropskih nastupa dođe do pada forme i krize rezultata. Kod nas se sve to dogodilo odjednom - i pad forme i loš ulazak u igru, jer su se naši igrači, vjerovatno, malo i umorili od svega ovoga, odnosno utakmica četvrtak - nedjelja. Jednostavno, ovi igrači nisu navikli na taj ritam utakmica. Maltene, prije nešto više od dvije godine igrali smo u nižem bh. rangu takmičenja, u sezoni 2018./2019. Sve to je na naše igrače utjecalo i psihički i fizički, tako da će im trebati jedan vremenski period da sve sumiraju i sagledaju na pravi način, da malo dođu sebi i vide gdje su.

Kalajdžić ističe da se u fudbalu ne živi od starih rezultata i prošlosti.

- Teško je doći do vrha, ali brzo se padne. Ne, ne možemo ih puno kriviti za posljednji poraz od Slobode. Igrali su, trčali, borili se, a faktički iz dva šuta smo primili dva gola. Međutim, to su isključivo bile greške naših igrača. Ti golovi nisu bili plod kvalitetne igre protivnika.

Mi smo imali i posjed i više udaraca u gol i svašta nešto još, ali, jednostavno, prije nas je lopta nagrađivala, a sada to nije slučaj. To je to - analizira Kalajdžić.

Mostarcima će, sigurno, dobro doći septembarska reprezentativna pauza. Međutim, prije toga moraju gostovati Širokom Brijegu.

- Pauza će nam dobro doći, prije svega, da se malo odmorimo i osvježimo, ali i razbistrimo glave. Jednostavno, u fudbalu se ne živi od dvije-tri utakmice. Profesionalizam je surov, on non-stop traži maksimalno posvećen odnos prema svom radu, kako na treninzima, utakmicama tako i van terena.

Moramo biti svjesni da je fudbal takav. Do jučer smo bili heroji, a već danas skeptici sumnjaju u naš tim. Međutim, ja sam optimista, mislim da ćemo se izvući iz male krize, jer imamo dobru i kvalitetnu ekipu - rekao je trener Veleža.


Mladi igrači

Podsjeća da je već najavljivao da će „Rođenim“ biti problem igrači U-21 (dvojica moraju početi utakmicu u Premijer ligi).

- Nažalost, tih igrača je malo, ne samo u Veležu nego i u ostalim klubovima. E, sad, ko to može bolje i lakše prebroditi, mislim da je u prednosti.

No, mi smo u petak vratili malog Đanija Salčina na posudbu iz Sarajeva, od ponedjeljka (jučer, op. a.) je s nama i mladi Demir Peco iz Varaždina.

Svaka promjena, pa tako i dovođenje mladih kvalitetnih igrača donesi nešto bolje - zaključio je Kalajdžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.