BIRA SE I NAJBOLJI TRENER

UEFA objavila nominacije za najbolje igrače, bez Mesija i Ronalda

U konkurenciji najboljeg fudbalera je dvojac Čelzija Kante - Žoržinjo, te Sitijev Kevin De Brujne

Kante i Žoržinjo: Dvojac Čelzija u konkurenciji za nagradu. TWITTER

E. Ćosić

19.8.2021

Evropska fudbalska unija (UEFA) objavila je konačne liste sa po tri najbolja kandidata nominovana za najbolje igrače i trenere sezone 2020/21. Pobjednike ćemo dobiti 26. avgusta u Istanbulu kada će biti održan i žrijeb za novu sezonu Lige prvaka. 

Tri kandidata za najboljeg fudbalera nominovao je žiri sastavljen od 24 selektora reprezentacija koje su ulestvivake na Evropskom prvenstvu, a uz njih je glasalo i 80 trenera klubova koji su u protekloj sezoni igrali grupnu fazu Lige prvaka i Evropa lige. Kandidate su nominovali novinari, njih 55 iz svih 55 UEFA zemalja članica.

Glasalo se po standardnom sistemu, trojici igrača dodjeljivano je pet, tri ili jedan poen, ali treneri nisu mogli da glasaju za igrače iz svojih timova.

Za nagradu najboljeg igrača godine borit će se Čelzijev dvojac N'Golo Kante - Žoržinjo, a konkurenciju će im praviti i fudbaler Mančester sitija Kevin De Brujne (De Bruyne). Kandidati za najboljeg trenera su Čelzijev Tomas Tuhel (Thomas Tuchel), Sitijev Pep Gvardiola (Guardiola), te selektor Italije Roberto Manćini (Mancini).

U konkurenciji najbolje fudbalerke su sve tri igračice Barcelone: Dženifer Hermoso (Jennifer), Aleksija Putelas, te Lieke Mertens. Nagrada za najboljeg trenera je između trenera Barcelone Luisa Koratesa (Lluis Corates), selektora Švedske Pitera Gerhardsona i trenerice Čelzija Eme Hajs (Emma Hayes).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.