GRIJESI IZ ERE ABRAMOVIČA

Nakon Juventusa UEFA žestoko kaznila i Čelzi: "Plavce" čeka novčana kazna

Kršenja pravila finansijskog fer-pleja odnose se na podnošenje nepotpunih finansijskih izvještaja o radu kluba za period od 2012. do 2019. godine

Čelzi: Primorani platiti višemilionsku novčanu kaznu. Twitter

N. H.

29.7.2023

Evropska fudbalska federacija (UEFA) kaznila je Čelzi sa deset miliona eura zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja koji datira još iz „ere Romana Abramoviča“.

Abramovič je prošle godine bio primoran da proda londonski klub jer su mu bili zamrznuti svi računi zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Od njega je klub kupio Tod Bejli (Todd Boehly) u maju 2022. godine i odmah nakon kupovine kontaktirao UEFA-u kako bi ova situacija bila razjašnjena.

Kršenja pravila finansijskog fer-pleja odnose se na podnošenje nepotpunih finansijskih izvještaja o radu kluba za period od 2012. do 2019. godine, a prekršena su i UEFA pravila o licenciranju.

Nakon što su istragu obavile nadležne komisije UEFA, odlučeno je da će Čelziju biti izrečena kazna od deset miliona eura. 

Podsjetimo, ovo dolazi nakon odluke krovne organizacije evropskog fudbala da kazni Juventus izbacivanjem iz Konferencijske lige i novčane kazne od 20 miliona eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.