EVROPSKI FUDBAL

UEFA spremila odgovor bjesomučnom trošenju Čelzija

Prijedlog je da klubovi obezbijede dva različita budžeta – jedan za svoje šampionate, a drugi samo za evropske kupove.

Vlasnik Čelzija iskoristio rupu u zakonu. AP

N. H.

8.2.2023

Kako piše „Gazeta delo Sport“, ideja je da se tako suprotstavi nedavnoj praksi velikog broja transfera koji su išli preko 100 miliona, koji ne krše pravila, iako spolja to izgleda tako.

Sa svojim novim vlasnikom, Čelzi je kupio ogroman broj igrača, pregovarajući sa njima za velike svote novca.

Međutim, engleski klub je uspeo da zaobiđe ograničenja finansijskog fer-pleja zaključivanjem dugoročnih ugovora sa dotičnim igračima i njihovim prethodnim klubovima.

To podrazumijeva reprogramiranje plaćanja naknada za transfer na duži period – u nekim slučajevima sedam ili osam godina.

To je moguće zbog zakona u Velikoj Britaniji, koji omogućava sportistima da bezbjedno potpisuju sa klubovima, mnogo iznad normalnog maksimalnog perioda od 5 godina.

S obzirom da UEFA ne može da mijenja zakone u svojim zemljama, plan je obvezati svaki klub da predstavi dva različita budžeta – jedan za domaće prvenstvo, a drugi samo za europska takmičenja.

U drugom će biti uvedeno ograničenje ugovora. Očekuje se da će ovaj nacrt biti izglasan tokom sljedećeg Izvršnog odbora UEFA, 4. aprila u Lisabonu. Ako bude usvojen, stupiće na snagu sljedećeg leta.

Međutim, to se neće odnositi na već završene poslove, što znači da Čelzi ne može biti naknadno sankcionisan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.