NAŠA TEMA

Sarajevu ne treba sportski direktor iz inozemstva

Ima i domaćih rješenja koji bi mogli odgovoriti tom zadatku, smatra Ihtijarević. I domaći izbor mora biti stručan, kaže Hadžić. Poniženje je birati ljude s vana, ističe Milošević

Može li bordo tim u nastavku sezone popraviti loš učinak?. FK Sarajevo

Piše: G. Š. i A. V.

29.10.2021

Hrvat Ivan Kepčija (39) glavni je kandidat za novog sportskog direktora FK Sarajevo.

- Kepčija dolazi u Sarajevo da snimi i analizira ekipu, javlja naš izvor iz sarajevske Titove 38b.


Najbolje rješenje

Inače, dolazak na Koševo nekadašnjeg sportskog direktora splitskog Hajduka izazvao je puno polemika među nekadašnjim igračima, asovima i legendama FK Sarajevo koji se s pravom pitaju: Zar niko od nas nema kvalifikacije da bude sportski direktor kluba s Koševa?

Ne treba ni napominjati da je bordo dres nosila plejada asova, koji su širom Evrope pronijeli slavu bh. fudbala – od Mirsada Fazlagića i Vahidina Musemića koji su u zasluženoj penziji, do Faruka Hadžibegića, Davora Jozića, Slaviše Vukičevića, Mehmeda Janjoša, Predraga Pašića... do Edina Prljače, Mirze Varešanovića, Senada Repuha, Alena Škore, Dženana Uščuplića, Emira Granova... ali i Vuleta Trivunovića, Adnana Osmanhodžića, Vladana Grujića, Semjona Miloševića, Damira Hadžića, Emira Obuće, Sedina Torlaka...Zar niko od njih ne zadovoljava kriterije nove koševske vlade?

Bivši veznjak i sportski direktor bordo kluba Faruk Ihtijarević je lično za domaću opciju.

- Dajem podršku ljudima koji ulažu svoj novac. To je očigledno sad gospodin Mirvić i ja mu želim da pronađe najbolje rješenje i da Sarajevo rezultatski bude konkurentno za sami vrh. Mislim da ima dobrih i naših, domaćih rješenja, bivših igrača koji bi mogli odgovoriti tom zadatku, ali Sarajevo ima svoju upravu, ljude koji odlučuju i ja im želim da pogode u tom izboru – poručio je Ihtijarević.

Svojevremeno veliki ljubimac navijača Damir Hadžić ističe da strana rješenja moraju biti bar 30 posto kvalitetnija od domaćih, da bi uopće bila u konkurenciji.


Faruk Ihtijarević. Arhiva

Ozbiljnija selekcija

- Uvijek sam za naše, domaće snage. Nisam isključiv iz razloga što i taj domaći mora biti stručan, s nekim pedigreom. Mora biti neko ko ima te neke reference. Što se tiče stranih rješenja, bilo da je to u pitanju sportski direktor ili igrač, ono mora biti 30 posto kvalitetniji od našeg. Ako je on stručan i ako će sportski segment podići na veću razinu, podržavam izbor. Međutim, ukoliko imamo nekog koji je naš, uvijek sam prije za domaću opciju. Moramo više cijeniti sebe, imamo mi stručnog kadra, ali ih treba pustiti da rade. Treba im dati vremena bar onoliko koliko se daje strancima – smatra Hadžić.

Nekadašnji stub odbrane bordo kluba Semjon Milošević ima slično viđenje i smatra da se Sarajevo treba okrenuti domaćem kadru.

- Moje mišljenje je da BiH ima stvarno dosta potencijala u ljudskom resursu i za mene je nekako svojevrsno poniženje birati ljude s vana. Potrebno je samo napraviti neku malo ozbiljniju selekciju i porazgovarati s tim ljudima koji imaju viziju koja bi se uklopila u ono što žele investitori. To nije nimalo lagan posao. Vjerujem da će to biti neka politika koja će biti usmjerena prema mladim igračima, to bi po meni bila najvažnija stvar. Ne znam otkud te ideje dolaze, ali ljudi koji ulažu novac imaju svoje pravo i viđenje situacije, oni prave izbore i na kraju krajeva sami su odgovorni za ono što će uslijediti – kazao je Milošević.

Semjon Milošević. Arhiva

Hadžibegić odbio Nansi

Kandidat za sportskog direktora kluba s Koševa bio je i naš fudbalski stručnjak Faruk Hadžibegić (64), koji je kao igrač ostavio dubok trag na Koševu.

Nakon razgovora s novim većinskim vlasnikom glasačkih prava FK Sarajevo Ismirom Mirvićem član druge šampionske generacije bordo tima (sezona 1984./85.) je zbog interesa matičnog kluba odbio ponudu francuskog Nansija, ali izgleda da je pogriješio.

Ko je Ivan Kepčija

Ivan Kepčija je rođen 1982. u Puli. Završio je dva fakulteta, ekonomiju je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a kineziologiju na „Saint Mary’s Collegeu of California“. U SAD radio je kao fudbalski trener te tehnički direktor San Ramona.

Trenersku karijeru započeo je 2004. godine kao trener u omladinskoj školi Jadrana iz Poreča. Godinu poslije otišao je u SAD na školovanje gdje je boravio do 2014. godine. Tri godine bio je zamjenik šefa Akademije zagrebačkog Dinama, odnosno Romea Jozaka, a paralelno je dvije godine bio asistent tadašnjem selektoru reprezentacije Hrvatske U-19 Ferdi Milinu. Nakon razlaza Jozaka sa Zdravkom Mamićem on i Kepčija su odselili u Poljsku, gdje je Ivan godinu bio sportski direktor Legije iz Varšave... Od decembra 2019. do novembra 2020. godine bio je sportski direktor Hajduka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.