GRBAVICA

Starovlah: Javno treba objaviti ko je kriv za Željin dug od 14 miliona KM

Podaci postoje u klupskoj administraciji - kaže legenda "Plavih"

Nenad Starovlah. Arhiva

Piše: G. Š.

3.1.2022

Napraviti dug od 14 miliona KM u FK Željezničar pravo je „majstorstvo“, ali za to postoje krivci - imenom i prezimenom, istakao je legendarni fudbaler i trener kluba s Grbavice Nenad Starovlah u svom pismu koje su legende kluba s Grbavice iznijele na sastanku s čelnicima kluba.


Čaršijske priče

- Podaci postoje u klupskoj administraciji, treba ih analizirati i javno objaviti da bi se zaštitili članovi uprave i naše legende od raznoraznih čarsijskih priča i špekulacija. Ako to ne učine oni, čiji je to posao, onda sumnja postoji i postaju saučesnici u tim blago rečeno nečasnim radnjama. Ako nemamo hrabrosti da to utvrdimo i javno kažemo, onda nama nema pomoći. Korupcija, sukobi interesa, zloupotreba službenog položaja, nažalost su svugdje oko nas i zaslužuju krivične prijave za one pojedince koji su jedan veliki klub doveli u najtežu situaciju u 100-godišnjoj historiji kluba.

Potom se osvrnuo na, kako kaže, čuvenu Željinu fudbalsku školu koja je godinama stvarala vrhunske igrače, kao i o organizaciji rada seniorskog tima.

- Sportski direktor je najvažnija karika kad je u pitanju struka. Bira se javnim konkursom na osnovu postavljenih kriterija i CV-a. Sportski direktor pravi dugoročni plan na period od najmanje četiri godine. On argumentovano predlaže stručnom odboru sve trenere u klubu, od prvog tima pa do akademije. Članovi stručnog odbora bi bili naši bivši igrači i treneri, ljudi koji imaju iskustvo i znanje koje nažalost godinama ne koristimo zbog sujete pojedinaca koji su uzeli svu vlast, konstatuje Starovlah.

Prijedloge sportskog direktora i stručnog odbora verifikuje Predsjedništvo kluba.

- Roster igrača ne pravi samo trener prvog tima jer on razmišlja samo za danas, trenutni rezultat i svoj opstanak. Uz sve poštovanje prema bivšem treneru Tomislavu Ivkoviću koji je pun energije i želje za uspjehom dao sve od sebe za bolje rezultate kluba. što moramo poštovati. Međutim, ja nikada ne bih dozvolio da budemo nečija filijala, da 21-godišnjeg igrača Zdunića uzimamo na posudbu, da se u Želji kali, zauzimajući mjesto mladom Jaganjcu ili naprimjer super-talentovanom 17-togodišnjem Damiru Kakrinu koji u isto vrijeme traži svoju sreću u minhenskom Bajernu. Zar bi Nijemci finansirali njegov dolazak da se ne radi o ekstra talentovanom igraču?



Željine legende. FK Željezničar

Profesionalni ugovor

Tako je, kako podsjeća Starovlah, i tada 19-ogodišnjeg Edina Džeku odveo česki trener Jirži Plišek.

- A da niko na to nije reagovao. Umjesto da smo sa njim potpisali desetogodišnji ugovor, te mu omogućili da potpuno sazrije, da se afirmiše, pa ga onda plasirali kao gotov proizvod i ostvarili veliki transfer i profit za klub. Podsjeća me to na jedan pozitivan primjer a riječ je o isto tako našem velikom igraču koji je kao 17-togodišnjak, 1989. godine, kao stipendista ŽTP-a po zavrsetku trogodišnje škole morao početi raditi u firmi u kojoj je godinama radio njegov pokojni otac Ante. ŽTP ili Željo?

Dječak iz Azića, iz skromne radničke porodice nakon razgovora i molbe njegove majke potpisao je profesionalni ugovor i ubrzo kao junior postaje standardni prvotimac i reprezentativac Jugoslavije. Srećom, imao sam tada gospodina Zdenka Jelića koji mi je vjerovao i to je bilo presudno za njegovu vrhunsku karijeru. Zlobnici kažu da se danas sve usluge naplaćuju, a ja u to ne vjerujem jer su me moji prvi treneri Lujo Kranjc i Boris Bračulj učili drugačije – zaključio je Starovlah

Zrinjski i Misimović

- Kad je u pitanju prvi tim neophodno je postaviti cilj ili strategiju napretka kluba. A mi nemamo ni skauting službu, nemamo sportskog direktora, nemamo stručni odbor, nemamo viziju funkcionisanja kluba. U BiH to dobro radi Zrinjski i zato su godinama u vrhu našeg fudbala i imaju dobre rezultate u kontinuitetu... – analizira Starovlah i dodaje:

- Mnogi od nas su zaobilazili Grbavicu, pa tako i ja punih 12 godina zbog loših djela pojedinaca koji ipak ne čine klub. A onda sam ipak svratio i doživio nešto najljepše u životu. Bio sam oduševljen infrastrukturom, ali i poštovanjem i uvažavanjem zaposlenih u klubu, gospodina Senada Misimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.