NA DANAŠNJI DAN

Kako je paljba na Grbavici zaustavila loptu: Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi

Tog 5. aprila 1992. godine trebala je biti utakmica Željezničar – Rad, ali zbog rata ona nikada nije odigrana, podsjetili su iz FK Željezničar

Stadion Grbavica je bio prva linije fronta. Arhiva

Piše: G. Š.

5.4.2022

Na današnji dan, 5. aprila 1992. godine počela je opsada našeg glavnog grada, koja je okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana.

- Tog 5. aprila 1992. godine trebala je biti utakmica Željezničar – Rad, ali zbog rata ona nikada nije odigrana, podsjetili su iz FK Željezničar.


Bijeg u obližnje zgrade

- Žestoka vatra pomjerila je meč, poruka aktera je brzo bila jasna: "Samo da se izvuče živa glava".

Igrači Željezničara jedan po jedan predvođeni fizioterapeutom Kukrićem i trenerom Nenadom Starovlahom, bježi su prema obližnjim stambenim zgradama u zaklon. Sudije i delegati u službenim prostorijama čekali su da utihne pucnjava sa obližnjih brda Šanac i Vraca.

- Igrači Rada vidno preplašeni, ščučureni jedan pored drugog, čekali su povoljan trenutak da aerodromskim autobusom pobjegnu sa stadiona, piše u novinskom članku koji podsjeća na tužni dan.

Zanimljivo da su i jedni i drugi bili za odigravanje utakmice, no politika je bila jača. Iz FK Rad su kazali da ih zanima sport, te da je to klub bez ideologije. 

Paljba na Grbavici. FK Željezničar

Pust teren

Ipak, Grbavica je ostala pusta, a paljba i nakon više sati nije prestajala...

- Da se ne zaboravi i nikada ne ponovi, istaknuto je iz kluba s Grbavice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.