LEGENDE

Edhem Šljivo iz Liježa za "Avaz": Ne znam šta će nam stranac selektor, očekujem produžetke u Madridu

Baš mi je žao neponovljivog Švabe

Šljivo: Duel između Liverpula i Viljareala je riješen u prvoj utakmici. Arhiva

Piše: G. Šumar

3.5.2022

Iako je večeras (21 sat) na programu revanš utakmica polufinala Lige prvaka Viljareal – Liverpul (0:2) i danas je top tema u regionalnim fudbalskim krugovima smrt legendarnog Ivice Osima (81).


Derbi na Koševu

- Baš mi je žao zbog Švabine smrti, rekao je u razgovoru za „Avaz“legendarni fudbaler Sarajeva Edhem Šljivo (72) i dodao:

- Koliko je Švabo imao godina? Sjećam se jednog derbija na Koševu krajem šezdesetih godina prošlog vijeka, stadion pun, a ja kao momčić – tek ušao u prvi tim, dobio zadatak da čuvam Švabu... Eto, šta ti je život? Baš mi je žao neponovljivog Švabe.

Kada je u pitanju Liga prvaka, popularni Etko smatra da je večerašnji duel odlučen na Ostrvu, dok u sutrašnjem meču Real Madrid – Mančester siti (3:4), kako kaže, očekuje veliku neizvjesnost. Također, prognozira pobjedu „Redsa“ i u Španiji.

- Liverpul ima jak tim, odličnu kontru preko Manea i Salaha. Što se tiče Viljareala, za njih je i sam dolazak do polufinala velika stvar... S druge strane, duel Real – Siti je jako teška utakmica za prognozirati. Tu može biti svašta, u igri su sva tri znaka – oba tima mogu do velikog finala. Dobro igra i Real – efikasni su... Ne bih tu smio ništa prognozirati, mislim da će igrati produžetke. Klub iz Madrida ima iskusnu ekipu koja zna igrati u Ligi šampiona, a što je za njih jako važno Karim Benzema je u top-formi. Također, i Siti je (pre)jak... Dobri su tehničari, odlično čuvaju loptu, daju golove i oni.

Priznaje da u finalu priželjkuje duel Reala i Liverpula.

- Volio bih da Madriđani izbace Siti, priznaje nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.


Šljivo (desno): Svaki dan mi i dalje dolazi fizioterapeut. Arhiva

Prati bh. fudbal

Popularni Etko je 17. decembra 1986. godine imao tešku saobraćajnu nesreću u okolini belgijskog Liježa, koja mu je promijenila cijeli život. Od tada je na štakama, tako da je prvo pitanje bilo: Kako je Vaše zdravlje?

- Dobro je – nije loše, gura se... Svaki dan mi i dalje dolazi fizioterapeut, tako će biti do kraja života. Dobro je da ovdje imam tu njegu, rekao je Šljivo, koji ovoga ljeta, kako kaže, konačno planira doći u rodni grad na Miljacki.

- Nisam bio u Sarajevu od februara 1992. godine. Uvijek me nešto sprječavalo da dođem, prvo rat, moje nebrojene operacije, korona... U svakom slučaju, pozdav za svu moju raju.

Dolazak u Sarajevo

Neizbježna tema je bh. fudbal.

- Redovno pratim rezultate i tabelu – na kladionici. Pogledam kvote i to je otprilike to. Ne znam šta se dešava sa mojim Sarajevom, rekao je Šljivo i dodao:

- Ovih dana najviše pratim ovu situaciju sa selektorom Ivajlom Petevom... Ne znam šta će nam stranac selektor, imamo mi dobrih trenera. Bh. treneri bolje poznaju naš mentalitet, ali i više vole našu državu od Bugarina. Stranac dolazi samo zbog interesa i novca. Također, nervira me i to što naša reprezentacija stalno igra u Zenici, pored Sarajeva – glavnog grada. I Grbavica ima sve uslove, a krajnje je vrijeme da se modernizira i Koševo...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.