ŠVABO S GRBAVICE

Pjesma "Štraus" posvećena legendarnom Ivici Osimu

Plesao je svoj fudbalski Valcer od Istoka do Zapada, drugačije, znalački, snažno i nježno

S obilježavanje godišnjice. Facebook

E. Ć.

3.5.2024

Na obilježavanju druge godišnjice smrti legendarnog bh. fudbalera i trenera Ivice Osima, obratio se između ostalih i bh. novinar Muhamed Bikić koji je tom prilikom premijerno recitovao "Štrausa", iz zbirke pjesama knjige "Tabakera", autorice Jasmine Bikić.

- Plesao je svoj fudbalski Valcer od Istoka do Zapada, drugačije, znalački, snažno i nježno, sa puno sjete, komponovao igru u najljepšim notama, dirigovao terenima diljem planete.

Bio je simbol mnogih prvaka, ali ponajviše i zauvijek za svoje plave, Grbavicom će uvijek Švabo da ozvanja i sjećanje na u 120 minuta nestale Željine junake.

Govorio mudro, jednostavno, a iskreno, zbog Bosne, Sarajeva javno pustio najteže suze, velikan, kosmopolita, eminencija, otišao je baš onako kako veliki odlaze - nečujno.

U rascvjetanom maju kada se i rodio, sa beharom I proljetnim cvrkutom ptica, Asiminu ruku ispustio, do ponovnog susreta otišao njen Ivica.

Danas Grbavica ponosno stanuje na adresi Bulevar Ivice Osima, pa razumite i pustite da se i ja ponosim, što je i moj savremenik bio veliki Ivica Osim.

Bikić je i najavio dokumentarni film "Bulevarom Ivice Osima", u produkciji Federalne televizije, koji će biti emitiran naredne godine na 40. godišnjicu utakmice Željezničar - Videoton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.