FK ŽELJEZNIČAR

Prije 30 godina zapaljena Grbavica, a danas je ljepša nego ikad prije!

Podsjetimo, 4. maj 1992. godine, zapaljen je stadion Grbavica

Hram fudbala FK Željezničar je zapaljen 4. maja 1992. godine. Arhiva

Piše: G. Š.

4.5.2022

Danas u (17 sati),  u „Plavom salonu“ stadiona Grbavica, bit će održana promocija projekta „Grbavica – 30 godina nakon“.


Značajni datumi

- Projekt „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg realizira Fondacija „Sarajevo Navigator“ u saradnji s FK „Željezničar“, a uz podršku Visit Sarajevo - Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarstava kulture i sporta i boračkih pitanja Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK „Željezničar“, ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i Grada Sarajeva, Općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i FK Željezničar. Kroz projekt će biti obilježen 4. maj 1992. godine, kada je prije 30 godina, u prvim danima agresije na Bi, zapaljen stadion Grbavica, što je bio jedan od najpotresnijih momenata tokom skoro četverogodišnje opsade Sarajeva, koji je zorno prikazao svu apsurdnost rata, kao i razarajuće efekte, koje je agresija imala na civilnu infrastrukturu Sarajeva - saopćeno je iz FK Željezničar.

Također, kroz projekt će biti obilježeni i Dan Kantona Sarajevo, kao i Dan općine Novo Sarajevo. Realizacijom projekta obilježava se i značajan jubilej – 100 godina postojanja FK Željezničar.

- Kroz ovaj projekt nastoji se njegovati kultura sjećanja, kao i potcrtati značaj koji je kulturni otpor građana Sarajeva imao u kontekstu borbe protiv agresije i opsade Sarajeva. Iako obilježava godišnjicu jednog tragičnog događaja, trajno ucrtanog u memoriju građana Sarajeva, ovaj projekt, zapravo, priča pozitivnu priču o obnovi, rekonstrukciji i životu koji se nastavlja i nakon ratnog ludila. U sklopu projekta „Grbavica – 30 godina nakon“ produciran je remiks kultne pjesme Grbavica. Remiks je kreirao Adis Kutkut-Billain, jedan od najznačajnijeg producenta elektronske muzike na ovim prostorima, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronske muzike u regiji jugoistočne Evrope za 2021. godinu. Također, snimljen je i videospot „Grbavica – 30 godina nakon“, kojeg je režirao Alen Alilović, diplomirani režiser, autor brojnih značajnih filmskih i videoostvarenja i veliki navijač FK Željezničar - ističu s Grbavice.


Remiks pjesme

Remiks pjesme „Grbavica“ će se nakon promocije moći besplatno preuzeti s internet-stranice www.grbavica.ba, na kojoj će se moći pogledati i videospot „Grbavica – 30 godina nakon“, a od 8. maja i istoimena izložba. Upravo za nedjelju, 8. maj, zakazano je i otvorenje izložba fotografija „Grbavica – 30 godina nakon“, koja će biti postavljena u FAN Shopu FK Željezničar. Sva izložena djela moći će se kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarni „Plavi fond“, čiji je moto „Od Željinih navijača, srcem za zajednicu“. Kulminacija projekta „Grbavica – 30 godina nakon“ bit će koncert grupe „Čizma i Proleteri s gostima“, koji je zakazan za petak, 13. maj, na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.