LIGA PRVAKA

Zrinjski okršajem protiv Šerifa počinje evropsku avanturu

Prošlogodišnji učesnik grupne faze gostuje u Mostaru

"Plemići" će igrati pred rasprodanim stadionom. HŠK ZRINJSKI MOSTAR

Piše: A. V.

6.7.2022

Fudbaleri bh. prvaka Zrinjskog večeras (20 sati) pred rasprodanim stadionom u Mostaru igraju susret prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Šerifa iz Tiraspola.

Uigranost i timska igra

Moldavski prvak bio je hit prošle sezone nakon što je na putu do grupne faze Lige prvaka izbacio prvo srpskog prvaka Crvenu zvezdu, zatim i zagrebački Dinamo, da bi u grupi srušio i kasnijeg prvaka Evrope madridski Real.

- Igramo dvije utakmice i puno ćemo biti pametniji nakon prve. Smatram da se možemo nositi s njima. Oni su "kontraška ekipa", njima je odgovaralo da ih napadnu, i Zvezda, i Dinamo, i Real. Odgovaralo im je da napadaju prostor iza protivničke obrane i to je nešto na što moramo obratiti pažnju - izjavio je trener Zrinjskog Sergej Jakirović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Između dvije sezone Šerif je napravio puno promjene i od prošlogodišnje ekipe ostala su samo četiri igrača.

S druge strane, Jakirović je zadržao glavninu momčadi koja je prošle rekordne sezone došla do naslova prvaka Bosne i Hercegovine i strateg "Plemića" smatra kako je to najveća snaga njegove ekipe.

- Naša prednost je uigranost i timska igra koja je na jako visokoj razini. Ove utakmice će odlučivati najsitniji detalji, igra se dvije utakmice i ne treba srljati. Treba igrati pragmatično i strpljivo. Ja sam uvjeren da ćemo mi stvoriti šanse, a bit ću zadovoljan "aktivnim" rezultatom uoči uzvrata, kakav god on bio - kazao je Jakirović.

Cilj grupna faza

Momčad Šerifa doputovala je u Mostar u utorak popodne, a u večernjim satima odradila je i službeni trening na stadionu Zrinjskog.

Mostarskim novinarima obratio se novi trener Šerifa Stjepan Tomas.

- Drago mi je da sam ovdje, jer došli smo praktično u moju rodnu grudu, nedaleko od Bugojna gdje sam odrastao.

Tomas je istakao da je Šerif i dalje ima visoke ciljeve, iako su klub napustili brojni igrači.

- Otišlo je puno igrača, ali dosta ih je i ostalo. Oni koji su manje igrali ranije, sada su glavni kandidati za prvih 11. Ova ekipa je i dalje dobra. Naš osnovni cilj je grupna faza Lige prvaka. Klub godinama radi dobro i prošle sezone su nagrađeni. Uzeli su sedam bodova u onako jakoj grupi, a moja zadaća je nastaviti tim putem – poručio je Tomas.

Uzvrat se igra za sedam dana, ali ne u Tiraspolu već u Kišnjevu, glavnom gradu Moldavije.

- Ne predstavlja nam to problem. Zimbru ima lijep stadion koji nema atletsku stazu i može primiti 12 hiljada navijača. Bit će dosta naših, ali lokalnih navijača, tako da će svejedno biti dobra atmosfera - kazao je Tomas.

Šerif je favorit u večerašnjoj utakmici, a Mozzart Bet na njegovu pobjedu nudi kvotu 2.25. Ponuđeni koeficijent na trijumf Zrinjskog je 3.35.

Ostalu ponudu kladionice Mozzart Bet pogledajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.