BARCELONA

Laporta: Sada ćemo se pozabaviti odbranom, Ćavi nam je dao orijentir nekolicinom fudbalera

To je ono što volim. Kao što je Johan rekao: Želim igrače koji žele da dođu u Barsu, a mi moramo da mu budemo zahvalni na tome što je pristao da zarađuje manje i izdržao pritisak Bajerna, rekao je predsjednik Barse

Đoan Laporta. Arhiva

G. Š.

19.7.2022

Poslije Franka Kesija, Andreasa Kristensea i Rafinje, Robert Levandovski je četvrto, ujedno i najzvučnije pojačanje Barcelone našeg Miralema Pjanića ovog ljeta. To je svakako bio glavni povod nekadašnjem asu Katalonaca Hristi Stoičkovu da u svojoj emisiji na TUDN kanalu ugosti predsjednika velikana sa Kamp Noua Đoana Laportu.


Mi smo dali prvu ponudu

Jedna od prvih konstatacija bila je da je Poljak stigao u Barcelonu, iako su drugi nudili više novca.

- Mi smo dali prvu ponudu, a posao je zaključen na 45 + 5 miliona eura. To je bilo u sklopu naših mogućnosti, a Leva je prilagodio i uklopio svoje finansijske zahtjeve u okvire koje smo mogli da ponudimo. Zato smo svi u Barceloni presretni. Nadmetali smo se za njegov potpis sa klubovima poput Pari Sen Žermena i Čelzija, ali on je želio samo Barcelonu, objasnio je Laporta.

Uspio je predsjednik Barcelone u priču da ubaci jednu od najvećih legendi u historiji fudbala, a svakako i Katalonaca Johana Krojfa.

- To je ono što volim. Kao što je Johan rekao: Želim igrače koji žele da dođu u Barsu, a mi moramo da mu budemo zahvalni na tome što je pristao da zarađuje manje i izdržao pritisak Bajerna. Veoma ga poštujem zbog tih stvari. Mislim da bi se Johanu dopao Levandovski, napadač koji postiže mnogo golova, drugačiji od ostalih koje smo imali. Uz igrače poput Dembelea, Rafinje i Ferana Toresa koji vide mnogo toga na terenu i uz Levu, Ansua i Obamejana, Barcelona će postizati mnogo golova - rekao je predsjednik Barcelone.

Zlatna lopta

Levandovski će narednog mjeseca napuniti 34 godine, ali iskustvo iz prethodne dvije sezone nas je naučilo da je Poljak iz godine u godinu sve dominantniji. Posljednje dvije sezone bio je nekrunisani osvajač Zlatne lopte. A mogućnost da poput vina bude sve bolji kako se broj godina povećava, daje mu apsolutna posvećenost svim segmentima sportskog života.

- On je čovjek koji izrazito brine o svom zdravlju, supruga mu je nutricionista, a kada imaš ženu koja te kontroliše... - našalio se Laporta i ostavio rečenicu nedovršenom.

Najavio je predsjednik Barcelone nove poteze na fudbalskoj pijaci.

- Sada ćemo se pozabaviti odbranom. Ćavi nam je dao orijentir nekolicinom fudbalera i nadam se da će Katalonci imati novih razloga za zadovoljstvo, kao što ga je izazvao dolazak Levandovskog, zaključio je Laporta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.