NAKON URUČENJA NAGRADE

Benzema na binu pozvao majku i sina: Ovo je ponos, ostvarenje dječačkog sna

Zadovoljan sam sa svojim radom i sada sam jako sretan, kazao je

Karim Benzema dobio zlatnu loptu. AP Photo / Francois Mori

S. S.

17.10.2022

Karim Benzema osvajač je Zlatne lopte za 2022. godinu. Drugi je to najstariji igrač koji je osvojio najprestižniju pojedinačnu nagradu za fudbalera u historiji. 

Napadač madridskog Reala je sa 34 godine, devet mjeseci i 29 dana i dalje iza Stenlija Metjuza (Stanley Matthews), legendarnog napadača engleskog Blekpula i prvog osvajača Zlatne lopte ikada, 1956. godine. Metjuz je imao čak 41 godinu, 10 mjeseci i 17 dana kada je podigao trofej...

No, večer ponedjeljka bila je u znaku Benzeme, francuskog golgetera koji je prošle sezone odveo Real do naslova u Španiji, ali i do 14. osvojene Lige prvaka za kraljevski klub. Nagradu mu je uručio bivši trener Los Blancosa, Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) koji je godinama uspješno sarađivao s Benzemom.

- Ovo je ponos. Ovo je ostvarenje dječačkog sna. S ovim sam odrastao. A onda sam dobio motivaciju. Imao sam dva uzora na putu do ovoga - mog sunarodnjaka Zizua i Ronalda. Nikad nisam spuštao ruke pred snom u mojoj glavi. Istina, bilo je perioda kada nisam bio u reprezentaciji, ali nikada nisam odustajao - rekao je emotivni Benzema i nastavio:

- Bilo je teško, a upravo ova nagrada uvijek me tjerala do krajnjih granica. Zadovoljan sam sa svojim radom i sada sam jako sretan. Hvala mojim saigračima iz Reala i Francuske, hvala mom divnom predsjedniku (Florentino Perez, op.a.) koji mi je kao porodica. Hvala i Lionovoj akademiji, predsjedniku Aulasu, zahvaljujući njemu ispunio sam svoj san i zaigrao za Real.

Na binu je pozvao i svoju majku te sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.