SVJETSKO PRVENSTVO

Geret Sautgejt i društvo danas igraju i protiv tradicije

U Kataru je žrijeb bio potpuno naklonjen Gordom Albionu, praktično ima čistinu do četvrtfinala, ali da bi izbjegli prijevremeni susret sa Nizozemskom u projekciji neophodno je da budu prvi u B grupi

Geret Sautgejt. Twitter

Piše: G. Š.

21.11.2022

Možda Engleska ima najbolji fudbalski šampionat na svijetu, ali njena reprezentacija je daleko od svjetskog vrha. Jedna titula, dva četvrta mjesta i gomila četvrtfinala i osmina finala Mundijala, uz poneku eliminaciju u grupnoj fazi. U Kataru je žrijeb bio potpuno naklonjen Gordom Albionu, praktično ima čistinu do četvrtfinala, ali da bi izbjegli prijevremeni susret sa Nizozemskom u projekciji neophodno je da budu prvi u B grupi. 

Važna utakmica

Zato im je posebno važno da otvore prvenstvo pobjedom nad Iranom, u susretu koji je na programu danas od 14 sati.

Međutim, jedna stvar može ozbiljno da zabrine selektora Gereta Sautgejta uoči susreta kojim će biti otvoren današnji program, a to je tradicija. Engleska se kroz historiju gotovo uvijek mučila u 1. kolu Svjetskog prvenstva, na 15 odigranih utakmica je ostvarila samo šest pobjeda. Preslabo, očajno za zemlju koja sebe vidi u svjetskom vrhu.

Od tih šest pobjeda, dvije su došle protiv Tunisa, a po jedna protiv Čilea, Paragvaja, Francuske i Rumunije. Osim Francuza osamdesetih, niko od selekcija sa ozbiljnijim pedigreom. Englezi su u ovom vijeku imali dva remija (sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama), poraz od Italije i dvije pobjede. U Rusiji su počeli trijumfalno, zahvaljujući golu Harija Kejna u 91. minutu za 2:1, a to im je na kraju bio jedan od najuspješnijih turnira. Stigli su do polufinala, a potom doživjeli poraze od Hrvatske i Belgije, pa su ipak ostali bez medalje.

Engleska je aktuelni vicešampion Evrope

U Katar Englezi stižu kao aktuelni vicešampioni Evrope, mada i taj uspjeh na prošlogodišnjem šampionatu može da se ospori. Jednostavno, UEFA je Sautgejtovom timu napravila takav raspored da su bili jedina reprezentacija koja gotovo uopšte nije morala da putuje, dok su drugi prelazili s jednog kraja Starog kontinenta na drugi, samo kako bi odigrali jednu utakmicu. 

I pored toga, Englezi su poraženi u finalu na Vembliju od Italije.

Kladionica Mozzart na pobjedu Engleza danas daje kvotu 1.42. Poglerdajte sve ostale kvote na Mozzart Bet siteu i odigrajte online. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.