ZANIMLJIVA SCENA

Nijemci poslali poruku FIFA-i: Izašli su na teren i šokirali sve

Svi fudbaleri su držali desnu ruku preko usta u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava i zabrane nošenja "One Love" kapitenskih traka, koje su trebale predstavljati podršku članovima LGBTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zabranjeno

"Elf" prije početka utakmice. AP

E. Ć.

23.11.2022

Fudbalska reprezentacija Njemačke nastup na Mundijalu otvorila je utakmicom protiv selekcije Japana, a grupna fotografija "Elfa" uoči početka susreta privukla je mnogo pažnje. 

Svi fudbaleri su držali desnu ruku preko usta u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava u zemlji domaćinu Mundijala i zabrane nošenja "One Love" kapitenskih traka, koje su trebale predstavljati podršku članovima LGBTQ+ populacije čije je djelovanje u Kataru zabranjeno. 

Podsjetimo, FIFA je dva dana prije početka Mundijala zabranila nošenje takvih traka.

- Nije riječ o davanju političkih izjava - o ljudskim pravima se ne može pregovarati. To bi se trebalo uzeti zdravo za gotovo, ali još uvijek nije tako. Zato nam je ova poruka važna. Zabraniti nam nošenje trake je isto kao i uskratiti nam glas. Ostajemo pri svom stavu - poručili su iz Fudbalskog saveza Njemačke na Twitteru.


Nijemci su najavljivali da će, uprkos odluci FIFA-e, nositi kapitensku traku u duginim bojama, no ipak su odlučili da ne riskiraju, jer je najavljeno da bi kapiten u tom slučaju odmah zaradio žuti karton.

Inače, Nijemci su protiv Japana krenuli u sastavu: Nojer; Raum, Zile, Ridiger, Šloterbek; Gundogan, Kimih; Musijala, Gnabri, Miler; Haverc.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.