KOMENTAR EKSPERTA

Husref Musemić za “Avaz”: Argentina je najbolje tempirala formu

Marokanci su me prijatno iznenadili pogotovo protiv Francuske, rekao je naš fudbalski stručnjak

Musemić: Srbija je sama kriva što nije prošla u nokaut-fazu. Tuzla City

Piše: G. Šumar

17.12.2022

Naš fudbalski stručnjak Husref Musemić (61) u duelu za treće mjesto Mundijala 2022. Hrvatska – Maroko (subota – 16 sati), kao i u velikom finalu Argentina – Francuska (nedjelja – 16 sati), očekuje tvrde, neizvijesne utakmice.


Iscrpljeni igrači

- Kraj je takmičenja, igrači i ekipe su iscrpljene, što se najbolje vidjelo na Hrvatskoj u zadnjoj utakmici, a ima i povrijeđenih igrača. Uostalom, to je i normalno, rekao je Musemić, te dodao:

Hrvatska ili Maroko?

- Potrošili su se i fizički, i emotivno, i svakako. Međutim, Marokanci su me prijatno iznenadili protiv Francuza, i trkački, i igrom. Odlučile su individualne greške, ali nisam očekivao da mogu odigrati onako kvalitetnu utakmicu. E sad, znate kako je igrati za treće mjesto, a prije nekoliko dana svi su očekivali plasman u finale. Svi su na neki način malo razočarani, utučeni i sad je pitanje kako naći motiv, iako su treće mjesto i bronzana medalja, sami po sebi, sigurno za veliki motiv.

No, sada se postavlja pitanje kako motivisati ispražnjene igrače koji su očekivali da će igrati u finalu. Koliko je to bilo realno, to je drugo pitanje... Kad izgubite finale možda niko i ne bi volio da igra za treće mjesto, jer je onda teško pripremiti ekipu u tom segmentu.

Realno, utakmica može otići na obje strane.

- Da, ali ponavljam, teško je za dva-tri dana vratiti igrače u optimalno mentalno stanje.

Maroko je prijatno iznenadio fudbalski svijet... Ko je Vas iznenadio neprijatno?

- Marokanci su me prijatno iznenadili pogotovo protiv Francuske, jer sam očekivao da će se samo braniti. No, silno motivisani zbog velikog uloga, dokazali su da imaju i kvalitet. Nije to neka tolika razlika u kvalitetu, pa da neko može kazati: Izaći ću i sigurno pobijediti... Kao u svakom takmičenju, pored prijatnih iznenađenja ima i neprijatnih.

Za to imate objektivne, ali i neplanirane razloge. Pogotovo je bilo iznenađenja u grupnoj fazi, gdje nije prošlo nekoliko favorita. Naprimjer, Srbija je sama kriva što nije prošla u nokaut-fazu. Protiv Kameruna su imali dobivenu utakmicu – 3:1 pa 3:3. Ta utakmica je možda odlučila i duel sa Švicarcima... Objektivno, naše istočne komšije imaju dosta kvaliteta, tako da su svi očekivali da će proći grupu.


Husref Musemić. Tuzla City

Krov svijeta

Argentina ili Francuska?

- Kako je odmicalo prvenstvo, Argentinci su igrali sve bolje. Mislim da su (po)najbolje tempirali formu, tako je bar izgledalo od prve utakmice u Kataru u kojoj su poraženi od Saudijske Arabije. Kasnije su u grupi pobijedili dvije utakmice koje su bile – što se kaže „knap“, odnosno koje su morali dobiti – tako su sami sebe doveli u tu situaciju. I kako je prvenstvo odmicalo, protiv Hrvatske u polufinalu su pokazali da su najbolje tempirali formu (3:0 – op.a.). Tako je bar izgledalo...

Većina bivših, regionalnih asova – od Roberta Prosinećkog, Dejana Savićevića... do Darka Pančeva, priželjkuje da titulu – zbog Lionela Mesija (Messi) osvoji Argentina. Kakav je Vaš stav?

- Slažem se... Osvojio je sve moguće osim svjetske titule, a kad je već „došao do vode“, red je da se i napije. Da ostane upisano da je osvojio i krov svijeta. Ipak, on je jedan od najvećih fudbalera, ako ne i najveći svih vremena... – zaključio je Musemić

MESI

je bar za mene, po onome što sam gledao, najbolji fudbaler u historiji. Nisam puno gledao Pelea.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.