KOMENTAR EKSPERTA

Oskar Ramon Viljon, nekadašnji direktor Argentine, za "Avaz": Mesi je nadmašio Maradonu

Mi, Argentinci, smo rođeni da patimo... Noć s nedjelje na ponedjeljak je za sve Argentince širom svijeta bila besana!

Oskar Ramon Viljon. Privatni album

Piše: G. Šumar

20.12.2022

Sedamdesettrogodišnji Oskar Ramon Viljon (Villon), nekadašnji dugogodišnji direktor i savjetnik fudbalske reprezentacije Argentine, u ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ opisao je kako je „preživio“ spektakularnu finalnu utakmicu Mundijala 2022. Argentina – Francuska 7:5 (penali – 3:3, 2:2, 2:0).


Teški trenuci

- Bilo je teških trenutaka, ali naša ekipa ima puno samopouzdanja i nikada nisam izgubio vjeru u pobjedu, rekao je Viljon i dodao:

- U svakom slučaju, to nije bila utakmica za one koji imaju slabe živce, jer do 80. minute smo igrali odlično, kontrolirali igru i bili uvjereni da je - nakon 36 godina i Maradonine ere došlo vrijeme da Mesi podigne pehar. Mislim da je Leo to zaslužio više nego iko. A onda smo primili u kratko vrijeme dva gola. Kod 2:2 sam napisao poruku mom prijatelju, Bosancu Mukiju (Muamer Zukić iz Ključa – op. a.): Mi, Argentinci, smo rođeni da patimo... Ali, na kraju se sve dobro završilo!

Jeste li prije Svjetskog prvenstva očekivali da će „Gaučosi“ osvojiti zlatnu medalju?

- Argentina je do tada igrala dobro - 35 utakmica bez poraza, i vidio sam ih kao jednog od favorita, ali iza Francuske i Brazila. Poraz od Saudijske Arabije nas je malo obeshrabrio, ali tim vođen fantastičnim Mesijem je onda iz utakmice u utakmicu rastao i igrao sve bolje. Nakon pobjede protiv Hrvatske, koju mnogo cijenim, znao sam da je titula naša.

Je li Lionel Mesi (Messi) nadmašio Dijega Maradonu (Diego)?

- Dijego je igrao u drugoj eri, on je bio nešto posebno. Imao sam čast 1986. godine da na finalu u Meksiku kao direktor reprezentacije sjedim na klupi i dobro znam kako je Dijego sve to doživljavao... No, Mesi je najbolji na svijetu već 15 godina. Sve je osvojio, igra na visokom nivou bez većih oscilacija i s nedjeljnom titulom koja mu je jedina nedostajala u karijeri je definitivno najbolji svih vremena.


Mostarac Darije Kalezić i Viljon - Avaz
Zukić, Viljon i Salman na Grbavici su bodili Velež u evropskim utakmicama - Avaz
Oskar Viljon - Avaz
Viljon i Karlos Bilardo - Avaz
Viljon i Karlos Bilardo - Avaz
+5

Veliko slavlje

Argentinci su na Mundijalu 2022. osvojili sve nagrade. Mesi je najbolji igrač, Emilijano Martinez (Emiliano) golman, a Enco Fernandez (Enzo) najbolji mladi igrač.

- Mislim da su sve nagrade zaslužene, odradili su odlično prvenstvo. O Mesiju sam već nešto rekao, iako o njemu ne treba trošiti riječi. Golman Martinez je još jednom dokazao da je vrhunski čuvar mreže, a imao je veliku konkurenciju u Dominiku Livakoviću koji je isto to zaslužio. Mladi Fernandez, kao zadnji vezni i Mesijev “bodyguard” je otkriće ovog prvenstva.

Gdje ste proslavili titulu prvaka iz Katara?

- Kod kuće sa svojom porodicom. Najčešće sam bio na telefonu i u kontaktu s brojnim prijateljima iz cijelog svijeta. Noć s nedjelje na ponedjeljak je za sve Argentince širom svijeta bila besana! U Argentini će slavlje potrajati još danima, zaključio je Viljon, koji u posljednje vrijeme živi u njemačkom Firzenu kod Menhengladbaha.

Veliki Džeko

Viljon smatra da je našem državnom timu bilo mjesto u Kataru.

- Bosni je s velikim Edinom Džekom svakako bilo mjesto na Mundijalu 2022. To tvrdim pošto dobro poznajem vaš fudbal. Bio sam nekoliko puta u Bosni, kod mog prijatelja Seje Selmana. Išli smo i na utakmice... Znam da isto kao i Hrvatska imate puno talenata i nikako mi nije jasno kako Bosna ne ide češće na velika takmičenja - rekao je Viljon.

HRVATSKA

je mala zemlja, ali ima velikog Luku Modrića i sjajne fudbalere. Da budem iskren, oni su za mene bili favorit iz sjene. Zaslužuju veliki respekt.

SRBIJA

e imala kvalitetu da prođe grupnu fazu. Oni imaju sjajne pojedince, velike zvijezde poput Vlahovića, ali bi ih ipak najbolje opisao ovako: „Pojedinačno violine, a u orkestru trube“ - zaključio je Viljon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.