VAR SOBA

Dvije godine Peteva u našim životima

Navijači su iskazali protest, ali je bugarski trener ostao

Zeljković i Petev: Bugarin i dalje ima podršku. NSBiH

Piše: N. Demirović

25.12.2022

Grupa od pedesetak navijača fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine okupila se u Sarajevu ispred zgrade Nogometnog saveza BiH kako bi iskazala nezadovoljstvo imenovanjem Bugarina Ivajla Peteva (Ivaylo) za novog selektora A-reprezentacije, tako je glasio jedan od medijskih izvještaja iz januara 2021. godine.


Negledljiv tim

Podsjetimo, Zvjezdan Misimović je, kao član Stručne komisije NSBiH, predložio Peteva za selektora, a njegov kolega Emir Spahić Sergeja Barbareza, što je naišlo na poprilično nezadovoljstvo javnosti, ali Petev je bio zadovoljan.

- Da je bilo 10.000 ljudi, razmišljao bih o tim protestima. Ali ja ih nisam vidio i znam šta radim. Ako ne bude rezultata, ja ću preuzeti odgovornost. BiH ima kvalitetne igrače, pokušat ćemo napraviti rezultat i siguran sam u njih - poručio je tada Bugarin.

Nije mu bilo loše ovo za 10.000 navijača, mora se priznati, a moglo bi se reći i ovo - da je on uspio na tribine svojim radom dovesti ih toliko, bio bi možda malo cjenjeniji. Međutim, nije, ili bolje rečeno, u jednom trenutku je njegov tim bio baš negledljiv.

I tako, lagano, platica i prođoše dvije godine. Petevu s krajem ove godine istječe mandat, a o tome hoće li dobiti novi, odlučivat će se u Savezu 29. ovog mjeseca.

Jasno je da, prema onome što je neki dan izjavio, Petev i sada ima podršku čovjeka koji ga je i doveo. Vico Zeljković je zadovoljan ostvarenim u godini za nama, što bi se moglo shvatiti kao voda na mlin Peteva.

Samo baraž

Realno gledano, dojam jeste malo popravljen posljednjim utakmicama u Ligi nacija, ali to je sve. Idemo u elitnu grupu Lige nacija, to je jedini ostvareni rezultat. Ta elitna grupa sama po sebi ne znači ništa, jači protivnici i kraj.

Ono što imamo osigurano jeste baraž, ukoliko se kroz kvalifikacije ne plasiramo na EP. Dakle, baraž (polufinale i eventualno finale), a ne bilo kakav plasman, pa je jasno da je i to na dugom štapu.

Iako je Zeljković izjavio da je zadovoljan, jasno je da će jubilej s radnim naslovom „dvije godine Peteva u našim životima“ malo ko slaviti.

U vrijeme kada su se mnogi radovali, a i tugovali zbog rezultata na Svjetskom prvenstvu, čini se da smo upali u potpunu letargiju. Izgleda da bi nam Peteva sada lakše mogli podvaliti kao stručnjaka, ali ostaje da vidimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.