PRIJELAZNI ROK

Čelzi ponudio 130 miliona eura za reprezentativca Argentine

"Plavci" znaju da nisu jedini u igri za transfer veznjaka Benfike

Svjetsko prvenstvo uvijek izbaci megazvijezdu. Twitter

G. Š.

28.12.2022

Liga prvaka vjerovatno je najkvalitetnije fudbalsko takmičenje, jer treneri imaju vremena da uigravaju akcije i kupe sve što im fali, ali baš ništa ne može jednog igrača učiniti planetarnom megazvezdom kao Svjetsko prvenstvo. Ovog puta na površinu je izbačen Enco Fernandez, koji će ovog januara biti hit prijelaznog roka, barem ako je suditi po ponudama koje ovih dana stižu na Benfikinu adresu.

Transfer ili titula

Naime, Čelzi je prešao sa riječi na djela i lisabonskim "Orlovima" ponudio 130.000.000 eura za reprezentativca Argentine. Bez obzira na to što u ugovori 21-godišnjeg venjaka piše otkupna klauzula u visini od 120.000.000 eura. "Plavci" znaju da nisu jedini, jer se za Fernandeza interesuju manje-više svi giganti evropskog fudbala. Od Reala preko Liverpula do Pari Sen Žermena, svih onih koji su ljetos jurili Džuda Belingema. I zato su Englezi dodali "trešnjicu na tortu" od 10.000.000 eura. Šekuliše se inače da je još jedan klub otišao tako daleko, ali se ime ne zna. A Čelzi je prvi “javno“ istupio.

U svakoj drugoj situaciji Benfika se ne bi ni razmišljala, jer ma koliko velika bila i ona živi od transfera. Sjetimo se samo Žoaoa Feliksa, Rubena Dijasa, Darvina Nunjeza... Problem je sada što je Benfika jesenas zaista odlično igrala i na dobrom je putu da vrati titulu na Luž, prvi put poslije 2019. godine. A to u Portugalu nema cijenu, dok će u četvrtfinalu Lige prvaka igrati sa Interom našeg Edina Džeke i poslije izdanja u grupnoj fazi (bila prva ispred Pari Sen Žermena, dva puta otresla Juventus...) i niko Nerazurima unapred neće dati ulogu favorita.

Benfika bi da sačuva Enca barem do ljeta, dok bi veliki evropski klubovi najradije da izbjegnu licitaciju i posao završe što prije, ako je to ikako moguće. Portugalci su također svjesni da će za Fernandeza izvući dobru cijenu i na ljeto, ali znamo svi da je fudbal pomalo i šou-biznis i svi su spremni da pretplate igrača koji nas je oduševio na Mundijalu 2022. u Kataru.


Finansijska konstrukcija

Nema sumnje da "Orlove" svakako čeka ogromna zarada, Fernandeza su prošlog ljeta doveli iz River Plejta za svega 12.000.000 eura. Istina, Argentincima sljeduje i 25 posto od naredne Enzove prodaje i po svemu sudeći to će biti duplo više od inicijalnog obeštećenja.

A ako Fernandez i ode, uveliko se piše u Portugalu, Benfika će krenuti po Betisovog Gvida Rodrigeza, još jednog člana argentinske reprezentacije u Kataru, mada je on tamo odigrao samo jedan meč. Ima 28 godina, ugovor mu ističe 2024. godine, a novi neće da potpiše, pa bi i Betis mogao da se "ogrebe" od Encinog transfera. Kao druga opcija spominje se 19-godišnji zadnji vezni argentinskog Veleza Maksimo Perone

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.