REPREZENTACIJA

Šta čeka Hadžibegića na klupi BiH: Novi selektor pod nikad većim pritiskom

Savez ga "uslovio" ugovorom, nije dobio ni potpunu podršku javnosti

Hadžibegić: Imat će težak zadatak. NOGOMETNI SAVEZ BIH

Piše: A. Vatreš

6.1.2023

Nogometni savez BiH odlučio je u novi kvalifikacioni ciklus krenuti s novim selektorom.

Nakon još jednih neuspješnih kvalifikacija i neodlaska na Svjetsko prvenstvo 2022., bh. fudbalska vlada odlučila je da ne produži ugovor Ivajlu Petevu (Ivaylo).

Na njegovo mjesto doveden je legendarni bh. stručnjak Faruk Hadžibegić (65), koji je prihvatio jedan od najvećih izazova u trenerskoj karijeri.

Jasan cilj

Pred njega je stavljen jasan cilj – odlazak na Evropsko prvenstvo 2024.

I selektori prije Hadžibegića imali su isti ili sličan zadatak, no poslije skoro devet godina bez velikog takmičenja, pritisak je nikad veći.

Pokazuje to i potez čelnika Saveza da Hadžibegiću ponude ugovor samo za predstojeći kvalifikacioni ciklus.

Javnost je opravdano razočarana rezultatima posljednjih godina, pa ni Hadžibegićev dolazak nije naišao na punu podršku javnosti, baš kao što je to bio slučaj i s Petevom, ali i Robertom Prosinečkim prije njega.

“Zmajeva” odavno nema na velikoj fudbalskoj mapi, pa su se počeli slaviti rezultati u Ligi nacija, UEFA-inom zamjenskom takmičenju za prijateljske utakmice.

Tačno je da Liga nacija nosi određene benefite, odnosno lakši put do velikog takmičenja, no naš tim ni te benefite do sada nije uspio iskoristiti (poraz u baražu za EP 2020. od Sjeverne Irske).

Dodatni “problem”

Dodatni "problem" za Hadžibegića je što prije kvalifikacija neće imati nijednu provjeru.

Debi će mu biti ujedno i prvi zvanični meč na otvaranju kvalifikacija protiv Islanda (23. mart), kojeg će naš tim ugostiti na Bilinom polju.

Osim Islanda, protivnici "Zmajevima" u grupi su selekcije Portugala, Luksemburga, Slovačke i Lihtentštajna.

Plasman na EP izborit će dvije prvoplasirane selekcije iz grupe, a ukoliko se ne uspiju plasirati direktno, "Zmajevi" će imati popravni kroz baraž, koji su osigurali osvajanjem grupe u B diviziji Lige nacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.