VELIKI INTERVJU

Mesi: Zatvorio sam karijeru na jedinstven način

U jednom intervjuu koji sam dao 2014. godine rekao sam da znam da će mi bog podariti svjetsku titulu, rekao je argentinski as

Lionel Mesi. Twitter

G. Š.

31.1.2023

Argentinski as Lionel Mesi (Messi), mjesec i po nakon što je sa „Gaučosima“ pokorio fudbalski svijet, dao je opširan intervju za argentinske medije.

- U jednom intervjuu koji sam dao 2014. godine rekao sam da znam da će mi bog podariti svjetsku titulu. To je bilo pred prvenstvo u Brazilu. Osjetio sam da je meni namijenjena. Čekao sam pravi trenutak i mislim da sam dočekao. Ne pravi, nego savršeni trenutak. Bolji nije mogao da bude. Da sam mogao da biram kada da osvojim Mundijal, izabrao bih ovaj momenat. Sad, na kraju karijere, kada silazim sa scene - rekao je Mesi.

Repriza finala

Iako mu je to najvrjedniji trenutak u karijeri, nije gledao reprizu finala sa Francuskom.

- Gledao sam neke detalje, momente. Gledao sam snimke slavlja kada smo postali šampioni, ali samo finale, 120 minuta utakmice, nisam.

Svijet je lansirao razne teorije o tome šta je Mesi govorio pred posljednji penal, gledajući u nebo. Neko je tvrdio da se obraćao Maradoni, neko svojoj baki…

- Iskreno, ne sjećam se najbolje riječi koje sam izgovarao, ali sam se molio bogu da Montijel realizuje taj penal, da se završi sva ta patnja. Samo bog zna kroz šta sam sve prošao tokom života i pogotovo kako sam se osjećao u tom trenutku. I vjerujem da je bog navodio Montijela u tom trenutku. Priča kako sam u tim momentima pominjao moju baku ili Dijega nije tačna.

Desni bek Argentine je pogodio mrežu, Argentina je postala prvak svijeta, a Mesi se samo, uz osmijeh, sručio na koljena.

- Teško je objasniti šta sam osjetio u tom momentu. Mnogo stvari mi je prošlo kroz glavu, a u isto vrijeme – ništa. Kao da sam gotov. Uživao sam u trenucima i dalje ne vjerujući da smo najzad uspjeli. Kao što rekoh, teško je objasniti kakve su emocije bile. Od toga da je gotovo, da sam osvojio, da sam ostvario sve što sam mogao sa reprezentacijom, da sam uzeo sve što sam mogao u karijeri, gledajući i Barcelonu, individualna priznanja. Zatvorio sam karijeru na jedinstven način. Kada sam počinjao nikada nisam mogao ni da pomislim da će biti ovako – istakao je Mesi.

Lionel Mesi. Twitter

Haos tokom slavlja

Leo je dobio priliku da podigne planetarni pehar, kojeg je s čežnjom gledao nakon poraza u finalu u Brazilu 2014. godine.

- Gledao sam taj sjajni pehar na onom prelijepom stadionu. Bukvalno me je dozivao, tražio da ga podignem. Znao sam za tu priču da ne smijete da dodirnete trofej ako ga ne osvojite. Podigao sam pravi pehar, mnogo je težak. A, šta se kasnije dogodilo, kako je nastao haos tokom slavlja na stadionu, to stvarno ne znam. U početku je kod nas bio pravi pehar.

Mnogo je stvari koje su dirnule Mesija tih dana. Jedna od njih je činjenica da je pola fudbalskog globusa navijalo da osvoji titulu, jer je po svemu što je dao fudbalu zaslužio.

- Jasno je da je svako želio da njegova zemlja osvoji svjetsku titulu, ali kako su njihove reprezentacije ispadale, njihove želje su išle prema meni i Argentini. Slušao sam mnogo prije nego što je Mundijal počeo o tim željama navijača da osvojim trofej. Mislim da se nikada ranije tako nešto nije dogodilo, sva ta energija je i učinila da se na kraju dogodi.

Mnogi bi, kada znaju da im je to posljednja šansa, osjećali nenormalan pritisak, ne bi ni izdržali sve to na plećima. Samo je Mesi bio opušteniji nego ikada prije.

- Imao sam ritual sa suprugom Antonelom da pričamo prije odlaska na spavanje, ali nikada o utakmici koja nas čeka. Bio sam vrlo smiren, spavao sam dobro. Tokom cijelog prvenstva sam bio opušten, osjećao sam da izgledamo dobro, da sam ja dobro, da radimo sve što je potrebno da ostvarimo uspjeh. Nisam osjećao tjeskobu, niti sam gorio od iščekivanja dok meč počne. Umio sam da držim sve pod kontrolom.

Ostvarenje snova

Odahnula je na kraju i Mesijeva porodica. Prava bajka… Poslije godina i godina kritika, omalovažavanja da ne može ništa da osvoji u dresu Argentine.

- Ostvarenje snova je došlo na kraju, poslije svega, nakon toliko patnji, razočarenja koja sam doživio sa reprezentacijom. Koliko smo samo puta bili blizu uspjeha i nismo uspijevali da osvojimo trofej. Dugo sam dobijao kritike sa svih strana i znam da je i moja porodica patila zbog toga. Oni su se uvijek trudili da mi pokažu da su jaki, da smo zajedno u svemu. Ali, znam da su u dubini duše i oni patili, ne samo zato što nismo osvojili trofeje, nego zbog svih kritika, ružnih stvari. To me je stvarno pogađalo. Na kraju smo zatvorili krug - osvojili smo Kup Amerike, osvojili Svjetsko prvenstvo. Ništa više nije ostalo. Gotovo je - zaključio je Mesi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.