ATIPIČAN TRENER

Počeo na "Manageru": Bez licence, a vodi tim u ligi "petice"

Uz sve to ima i 13 utakmica bez poraza

Stil: Mlađi od kapitena ekipe. Twitter

N. D.

4.2.2023

Vil Stil (Will Still) je belgijski fudbalski trener. On je sve samo ne tipični trener današnjice. Nije bivši igrač i nije dobio posao u nekom velikom klubu na račun igračke karijere. Doduše, igrao je i Stil, ali već je sa 17 godina zbog videoigre Football Manager odlučio da želi biti trener, a ne fudbaler.

Zanat je počeo izučavati u Engleskoj, a 2014. je u belgijskom Sent-Trudenu dobio posao videoanalitičara. Klub je sljedeće godine ušao u prvu ligu, a njega je trener Janik Ferera (Yannick Ferrera) poveo sa sobom u Standard Lijež. 

Polako je Stil gradio ime u trenerskim nogometnim krugovima, a 2021. dobio je poziv francuskog prvoligaša Remsa da postane pomoćni trener Oskaru Garsiji (Oscar). Četiri mjeseca kasnije Standard Lijež mu je ponudio posao, a on ga je prihvatio jer je u Belgiji još pohađao trenersku akademiju.

Međutim, u Remsu su bili uporni i uspjeli ga vratiti. Nagrađen je sredinom oktobra, kada je klub dao otkaz Garciji, a njega postavio za glavnog trenera. A on je zauzvrat čelnicima "dao" 13 utakmica bez poraza i "sigurno" 11. mjesto na tablici.

Treba naglasiti da se radi o najmlađem evropskom treneru koji ima tek 30 godina, čak je i kapetan Remsa stariji od njega pet godina, a klub mora svaku utakmicu plaćati 25.000 eura kazne jer Stil još nema UEFA licencu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.