TRENER ASISTENT GORICE

Mensur Mujdža za "Avaz": Amar Dedić je igrač za velike stvari

Smjena generacija je odavno prošla i ne treba je više spominjati, smatra naš nekadašnji reprezentativac

Mujdža: Ne treba previše lutati i isprobavati igrače. HNK Gorica

21.2.2023

Bivši bh. reprezentativac Mensur Mujdža (38) se nakon završetka igračke karijere okrenuo trenerskom poslu.

Novu karijeru počeo je graditi u Hrvatskoj, gdje je vodio juniore Gorice, a početkom ove godine imenovan je za trenera asistenta prvog tima.

Iskorak u karijeri

- Naravno da je to ono čemu težim i normalno da je ta funkcija asistenta iskorak u odnosu na funkciju koju sam imao prije toga. Više - manje, tu nema neke prevelike razlike. Radi se isti posao, s istom motivacijom i željom – rekao je Mujdža za "Dnevni avaz".

Njegovom timu, pak, ove sezone ne ide dobro. Posljednji je na tabeli HNL-a i slijedi mu grčevita borba za opstanak.

- S obzirom da nemamo rezultate i da nismo efikasni, normalno da ne mogu biti zadovoljan. Niko nije zadovoljan, ni s rezultatom, ni ovim što smo dosad prikazali. Tražimo način da se izvadimo iz tog negativnog konteksta i smjera u kojem smo krenuli. Raspored nas ne mazi. Imamo dosta zahtjevne utakmice, većinom su to bila gostovanja protiv najjačih ekipa u ligi. Međutim, mi moramo gledati da svaku tu utakmicu, bez obzira ko nam stoji preko puta, pokušamo pobijediti – kazao je Mujdža.

Mujdža na treningu Gorice. HNK Gorica

Dotakao se Mujdža i našeg državnog tima, koji će s novim selektorom Farukom Hadžibegićem krenuti u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

- Šteta što ne možemo biti blizu onoga što smo imali prije. Jasno da niko od reprezentacije ne očekuje da se plasiramo baš na svako veliko takmičenje. Međutim, imajući u vidu da je Evropsko prvenstvo sada na neki način prošireno i veća je mogućnost plasmana, jasno da treba imati tu ambiciju. Bez toga uopće nema smisla ni igrati, kakva god ekipa bila. Mislim da je već odavno prošla ta smjena generacija i uopće je više ne treba spominjati. Postoji ta neka okosnica reprezentacije, igrači koji su tu. Ne treba previše lutati i isprobavati igrače, nego jednostavno selektirati one za koje selektor misli da mogu pomoći reprezentaciji. Njih treba držati tu i napraviti što se napraviti može – mišljenja je Mujdža.

Dugotrajno rješenje

Mnogi smatraju da reprezentacija poslije Mujdže nije imala kvalitetno rješenje na desnom beku, sve do pojave Amara Dedića.

- Imao je dosta dobrih utakmica. U svom klubu igra dobro, a i kroz ovih nekoliko utakmica za reprezentaciju je pokazao da sigurno može napraviti velike stvari i pomoći reprezentaciji na duži period. S obzirom da je mlad igrač i da igra na nekom višem nivou, mislim da se to od njega može i očekivati. Svi ti mladi igrači trebaju gledati da napreduju, da se tu stave maksimalno. Ako tako bude, onda možemo očekivati da će to biti dobro – zaključio je Mujdža.

Počast Ćiri

Mujdža je prošle sedmice prisustvovao posljednjem ispraćaju svog bivšeg trenera Miroslava Ćire Blaževića.

- Meni je Ćiro bio dvije godine trener u Zagrebu. Tada smo imali dobru generaciju. Između ostalih tu su bili Ibričić, Nadarević, Mandžukić, Vrdoljak... Jasno da je bio red da se isprati čovjek, a da se na neki način oda počast za ono sve što je napravio, a napravio je puno toga dobrog – naglasio je Mujdža.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.