THE ATHLETIC

FIFA prelomila: Svjetsko prvenstvo sa čak 48 reprezentacija

Evropa bi mogla dobiti tri selekcije više na svjetskoj smotri

Prvi put će se SP igrati u tri države. FIFA

N. D.

14.3.2023

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je potvrdila promjene koje će se dogoditi na sljedećem Svjetskom nogometnom prvenstvu. 

Kako piše "The Athletic", od 2026. godine će na prvenstvo ići 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32. Bit će 12 grupa po četiri ekipe u prvom krugu, a proći će sve prvoplasirane i drugoplasirane te osam najboljih trećeplasiranih ekipa iz grupa. Značit će to da će se igrati 104 utakmice u 39 dana.

Tako će FIFA dobiti još 40 utakmica na svom najvećem takmičenju. Dosad su se u formatu s 32 reprezentacije igrale 64 utakmice. Postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podijele u grupe sa po tri ekipe, ali izgleda da se od te ideje odustalo.

Od dodatnih 16 reprezentacija na svjetskom prvenstvu tri mjesta trebala bi dobiti azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri evropske i jedna pacifička.

Evropske kvalifikacije počet će u martu 2025. godine i trajat će godinu dana.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će prvo u historiji koje će organizirati tri domaćina - Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.