"KONTROVERZNA" TITULA

Na današnji dan prije 40 godina Bosna se posljedni put okitila titulom prvaka Jugoslavije

Tog 9. aprila u prepunom Baldekinu sastali su se Šibenka i Bosna u trećoj, a uslijedila je jedna od najkontroverznijih sudijskih odluka

Petrović: Poklonjena mu dva slobodna bacanja. Screenshot

N. H.

9.4.2023

Bosna je, na ovaj dan prije 40 godina, došla do jedne od najkontroverznije osvojenih titula prvaka u historiji Jugoslavije.

Tog 9. aprila u prepunom Baldekinu sastali su se Šibenka i Bosna u trećoj, odlučujućoj, utakmici finala plej ofa. Prva utakmica je završena pobjedom Šibenke rezultatom 103:98, da bi im Bosna u Sarajevu uzvratila rezultatom 96:84. O prvaku Jugoslavije se moralo odlučivati u Sportskoj dvorani Baldekin.

Kontorverzni momenat

Do kraja utakmice je preostalo dvije sekunde, Bosna je vodila rezultatom 82:81, a onda se dešava jedna od najgorih odluka u historiji jugoslovenske košarke. 

Ljubojević je izveo loptu iz auta i dodao je Draženu Petroviću, kojeg je čuvao legendarni Sabit Hadžić. U tom momentu 19-godišnji Petrović je primilo loptu, napravio jedan korak i šutirao te promašio, što je izazvalo erupciju oduševljenja među igračima i trenerima Bosne. 

Ipak, to slavlje nije dugo trajalo pošto je sudija Ilija Matijević svirao nepostojeći faul nad Petrovićem. Nekoliko minuta rasprave u kojima je policija čuvala sudiju Matijevića od Igrača Bosne, Petrović je pogodio dva slobodna bacanja za pobjedu Šibenke rezultatom 83:82.

Na parketu dvorane u Šibeniku je održana i ceremonija dodjele pehara i medalja, a Bosna je odmah uputila žalbu.

Dodijeljena titula Bosni

Košarkaški savez Jugoslavije je, koliko sutra, poništio titulu Šibenke. Odluka koja je donesena nije da se prizna 82:81 za Bosnu, već je dat kompromis – igrat će se nova utakmica na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Košarkaši Šibenke se nisu pojavili na toj utakmici, lopta je podbačena i KK Bosna je postala treći, posljednji, put prvak Jugoslavije, a predsjednik saveza Vasil Tupurovski je podijelio novi set zlatnih medalja s obzirom da ih poraženi nisu željeli vratiti. Prijelazni pehar su vratili tek godinu dana kasnije.

Reakcija sudije

Odmah nakon utakmice, Matijević je tvrdio da je on donio pravu odluku, a i decenijama poslije je ostao pri svom stavu. Uz to, tvrdio je da je Bosna morala biti prvak jer su se Zimske olimpijske igre održavale u Sarajevu 1984. godine, te da su Studenti morali igrati Kup šampiona te iste godine u kojem su na kraju osvojili i četvrto mjesto.

Igrači koji su nastupali za Bosnu u posljednoj šampionskoj sezoni su Borislav Vučević, Bogoljub Đurić, Predrag Benaček, Spomenko Pajević, Mario Primorac, Ratko Radovanović, Dragan Zrno, Emir Mutapčić, Miroljub Mitrović, Sabit Hadžić i kapiten Žarko Varajić. Sa klupe ih je vodio, sada već legendarni, Svetislav Kari Pešić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.