NAKON MEČA S NIZOZEMSKOM

UEFA pokrenula postupak protiv Hrvatske

Hrvatski navijači za vrijeme utakmice vikali sudiji iz Rumunije mađarske nacionalnosti Istvanu Kovaču "cigane, cigane"

Navijači Hrvatske u Roterdamu. Marko Lukunić / Pixsell

E. Ć.

15.6.2023

Fudbaleri Hrvatske plasirali su se u finale Lige nacija nakon što su sinoć pobijedili Nizozemsku u Roterdamu sa 4:2 poslije produžetaka.

Međutim, dan poslije stigla je loša vijest za krovnu kuću hrvatskog fudbala. Naime,  UEFA je pokrenula postupak protiv HNS-a jer su hrvatski navijači za vrijeme utakmice vikali sudiji iz Rumunije mađarske nacionalnosti Istvanu Kovaču (Kovacs) "cigane, cigane".

HNS tako očekuje kazna o kojoj će UEFA uskoro donijeti odluku.

Voditelj odjela za sigurnost HNS-a Jurica Jurjević je rekao da im se događa u kontinuitetu da navijači koriste neprimjerena skandiranja zbog kojih će biti kažnjeni i ovaj put.

- Nije uopšte toliki problem finansijska kazna koliko želimo poslati snažnu poruku da kao društvo moramo akceptirati kako tome nema mjesta i da je to neprihvatljivo.

Spletom okolnosti ovaj put sudija je iz Rumunije, romska zajednica je jako brojna u toj državi. HNS je preuzeo definicije IHRA-e o osvješćivanju toga problema i prema Židovima i prema Romima, nama je to apsolutno nedopustivo. Takve nam se stvari ne smiju ponavljati, počevši već od finala - rekao je Jurjević za Sportske novosti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.