NAKON PRODUŽETAKA

Vatreni "zapalili" mrežu Nizozemaca u Roterdamu: Hrvatska se plasirala u finale Lige nacija

Odlična utakmica je odigrana i prava golijada je viđena na stadionu De Kujp

Bruno Petković - Avaz
Proslava izjednačujućeg pogotka Langa - Avaz
Mario Pašalić - Avaz
Proslava igrača Hrvatske - Avaz
Andrej Kramarić - Avaz
+4

14.6.2023

Fudbalske reprezentacije Nizozemske i Hrvatske odigrale su utakmicu polufinala Lige nacija na stadionu De Kujp u Roterdamu. Utakmica je završila rezultatom 2:4. 

Nizozemci su poveli u 34. minuti nakon odlične akcije. Nejtan Ake (Nathan) je pronašao Matsa Vifera (Wieffer). Vifer se prošetao kroz šesnaesterac Hrvata i dodao loptu do Donijela Malena (Donyell) koji je loptu zakucao u mrežu Livakovića. 

S tim rezultatom se otišlo na poluvrijeme, a u drugom su se hrvatski reprezentativci probudili i donijeli preokret svojoj reprezentaciji. 

Do izjednačenja je došlo u 55. minuti kada je Kodi Gakpo (Cody) bio neoprezan, Luka Modrić mu je ukrao loptu, a onda ga je Nizozemac povukao s leđa i oborio ga.

Loptu je na bijelu tačku stavio Andrej Kramarić i šutem po sredini gola matirao golmana Nizozemske.

Potpuni preokret se desio u 74. minuti. Luka Ivanušec je poslao jednu loptu u šesnaesterac, a na pravom mjestu se našao Mario Pašalić koji je pomalo i nespretnim volej udarcem matirao golmana Džastina Bijlova (Justin Bijlow). 

Ipak, da to nije sve potrudili su se Nizozemci. Nakon jednog centaršuta, Virdžil Van Dajk (Virgil Van Dijk) je loptu vratio glavom u peterac, a ona se odbila do Noe Langa koji je zatresao mrežu Livakovića i donio produžetke.

Za veliko razočarenje na De Kujpu, pogodio je Bruno Petković u prvom produžetku. 

Petković, koji je ušao na početku produžetaka, primio je loptu na nekih 35 metara od gola, oslobodio se igrača, istrčao nekih 10 metara i odličnim udarcem matirao Bijlova za novo slavlje Hrvata. 

Četvrti gol za Hrvatsku je postigao kapiten "Vatrenih" Luka Modrić u 116. minuti golom iz penala. 

Podsjetimo, Hrvatska će u finalu igrati sa boljim iz duela Italije i Španije. Na toj utakmici četvrti sudija će biti Irfan Peljto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.