UHAPŠENI TRENER PSG-A

Procurio navodni mail Galtijea: "Napravio si tim ološa, pola ekipe petkom ide u džamiju"

Kristof Galtije je uhapšen zajedno sa svojim sinom u petak ujutro u Nici

Galtije: Procurio sporni mail. AP

N. H.

30.6.2023

Fudbalsku javnost potresla je vijest da je trener PSG-a Kristof Galtije (Christophe Galtier) uhapšen sa sinom u petak ujutro u Nici.

Galtije i sin privedeni su u petak oko 9 ujutro zbog istrage u vezi sa aferom rasne diskriminacije dok je Galtije vodio Nicu. Obojica će se zadržati pod policijskom prismotrom 24 sata, a u tom razdoblju će saznati hoće li biti pušteni na slobodu ili zadržani u istražnom zatvoru.

Sporan je e-mail u kojem je Galtije navodno napadao tadašnjeg sportskog direktora Žulijena Furnijea (Julien Fournier) zbog broja crnaca i muslimana u ekipi.

- Napravio si tim ološa. Imam samo crnce, a pola ekipe petkom ide u džamiju – stoji u navodnom Galtijeovom mailu koji sada kruži društvenim mrežama i francuskim medijima. 

Galtije negira da je napisao nešto takvo, a PSG, klub u većinski arapskom vlasništvu, pokrenuo je istragu. 

Društvenim mrežama se proširio broj telefona francuskog trenera i u jednom danu je dobio više od 5000 prijetnji. Zbog svega zaposlio je tjelohranitelje.

Francuski RMC Sport objavio je moguću kaznu još u aprilu. Zaposlenici Nice su navodno potvrdili da je spomenuti e-mail postojao i da je sve bilo kako je u njemu opisano. 

Policija trenutno pregledava sve dokaze, a RMC piše da je najvjerovatnije kazna, ako se navodi pokažu istinitim, tri godine zatvora i 45 hiljada eura. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.