O PREUZIMANJU BIH

Sergej Jakirović za "Dnevni avaz": Zainteresiran sam, reprezentacija je vrh trenerskog posla

Drago mi je što se spominje moje ime, zato što ljude i narod ne možete prevariti, poručio je Jakirović

Jakirović: Reprezentacija je velika čast. Goran Kovačić / Pixsell

4.7.2023

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine traži novog selektora nakon što je krovna kuća bh. fudbala raskinula saradnju s Farukom Hadžibegićem poslije blamaže protiv Luksemburga u Zenici (0:2).

Mnogo je imena potencijalnih kandidata koji se povezuju s klupom reprezentacije Bosne i Hercegovine, a jedno ime se naročito ističe – Sergej Jakirović.

Sjajni stručnjak koji je sa Zrinjskim dominirao Premijer ligom BiH, bio na korak od historijskog plasmana u Evropu, a koji je potom preporodio Rijeku, velika je želja mnogobrojnih navijača bh. državnog tima.

Dobar žrijeb

Jakirović se za „Dnevni avaz“ javio iz Kranjske Gore, gdje je na pripremama s fudbalerima Rijeke uoči početka sezone. Rijeka će u evropske izazove od 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a Jakirovićevi izabranici će igrati s boljim iz duela Dukajgini – Evropa.

Jakirović: Preporodio Rijeku. Goran Kovačić / Pixsell

- Pa bio je dobar žrijeb. Naravno, htjeli smo izbjeći Šveđane zbog njihovog kalendarskog takmičenja jer oni igraju na godišnjoj bazi, pa imaju takmičarski ritam. Sa svima se može igrati, ali ne treba potcjenjivati protivnike. Evropa je nezgodna – rekao je Jakirović na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Po dolasku u Rijeku je preporodio ekipu. Riješio se "velikih imena" i sve posložio u jedan jako dobar tim.

- Pa bila je stvarno slaba jesenska sezona. Zasukali smo rukave i napravili tim, ono što se moglo, jer je zimski rok jako skučen. Doveli smo šest igrača, složili jednu dobru ekipu, najmlađu u HNL i došli do 4. mjesta što je odličan rezultat.

S ozbirom kakva je bila situacija, nismo očekivali, ali smo uspjeli. Digli smo i vrijednost igračima. Pojačali smo sada konkurenciju u ekipi i očekujemo da budemo bolji nego prošle sezone - rekao je Jakirović.

Dominirao sa Zrinjskim

U redove Rijeke je stigao nakon što je izdominirao u Premijer ligi BiH sa Zrinjskim.

- Pa jeste, tako sam i govorio. Super dvije godine u Zrinjskom. Napravili smo potpuno drugačiji sistem i selekciju igrača što se poslije nadograđivalo. 

Jakirović: Sa Zrinjskim bio prvak BiH. Ivo Čagalj / Pixsell

Uradili smo odličan temelj, osvojili titulu, ali jedino ostaje žal za tom nesretnom Evropom. Baš kada pričam, jako mi je žao jer su svi u klubu zaslužili da se igra Evropa.

Ove godine dvostruka kruna, savršeno i ja se nadam da će postati prva bh. ekipa koja će igrati grupnu fazu nekog evropskog takmičenja - istakao je Jakirović.

Navijači bh. reprezentacije odavno nisu imali pozitivniju reakciju na povezivanje „Zmajeva“ s potencijalnim selektorom kao što je to slučaj sa Sergejom Jakirovićem.

Jedan kompliment

- Drago mi je, zato što ljude i narod ne možete prevariti. Narod gleda šta radiš i sigurno da je to jedan kompliment, naročito u državi kao što je Bosna i Hercegovina. Pa dobro, ja sam prije tri godine bio na razgovoru u Savezu, tada je izabran gospodin Ivajlo Petev (Ivaylo) koji je napravio dobar posao u Ligi nacija. Sada se opet zakompliciralo i, naravno, da uvijek glavom plati selektor.

- Spominje se moje ime, vidio sam. Ja sam zainteresiran, naravno, ali imamo prepreku što ja imam ugovor s Rijekom na još dvije godine i potrebno je platiti odštetu. Ja sam trenutno u Rijeci, zadovoljan sam, ali naravno da je čast voditi reprezentaciju – istakao je Jakirović.

Prije tri godine je izjavio kako je bila velika čast samo to što je bio pozvan na razgovor za selektora. Tada je bio relativno mlad trener koji je vodio ekipu Sesveta.

- Velika je čast, uspon i uspjeh za jednog trenera voditi reprezentaciju, a ja kao ja uvijek mislim da se nešto može napraviti, kao što sam u svim svojim klubovima to i pokazao. Dosta stvari se mora poklopiti, ali da me zanima, zanima. To je vrh trenerskog posla – naglasio je Sergej Jakirović za „Dnevni avaz“.

Moderna reprezentacija

BiH ima baraž za Evropsko prvenstvo preko Lige nacija, ali Jakirović ističe da je bitno okrenuti stranicu i napraviti plan i viziju kako doći do sklapanja ekipe od mladih i potentnih igrača koji mogu pratiti zahtjeve modernog fudbala.

Fudbaleri igraju u dobrim klubovima. N/FS BiH

- Naravno da tu treba malo vremena, svi ti momci igraju u dobrim klubovima i sigurno da ne bi tamo neko ulagao novac u njih da nemaju kvalitetu za taj rang fudbala. 

Pričamo hipotetski, ali mislim da u BiH i u dijaspori, pogotovo kada su u pitanju tri naroda koja su multitalentirani za sport, se može napraviti dobra selekcija – istakao je Jakirović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.